Teleurstellende uitslag Turkije

Teleurstellende uitslag Turkije

Foto: publicdomainpictures

Door Kirsten van den Hul op 18 april 2017 Delen  

Turkije staat op een historisch kruispunt

Na een campagne die bol stond van de intimidatie, eenzijdige propaganda en berichten over onregelmatigheden bij de stembureaus, steunde uiteindelijk maar een krappe meerderheid de machtsuitbreiding van Erdogan.

In dat geval rest ons helaas geen andere keuze dan de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van Europa op te schorten.

Deze teleurstellende uitslag is een klap in het gezicht van de democratie en laat bovendien zien hoe diep verdeeld Turkije is. Bijna de helft van alle kiezers stemde tegen, ondanks een campagne die allerminst eerlijk verliep. Met ongelijke toegang tot media, middelen en menskracht.

Democratie is meer dan alleen de wil van de meerderheid. Ook vrije pers, een sterke oppositie, bescherming van minderheden en een onafhankelijke rechterlijke macht zijn essentiële ingrediënten. Allemaal zaken die in het Turkije van Erdogan op dit moment niet gewaarborgd zijn, en die met deze grondwetsherziening nog meer onder druk komen te staan.

Democratie is meer dan alleen de wil van de meerderheid.

Verschillende oppositiepartijen hebben al aangegeven de uitslag te zullen aanvechten. Het blijft dan ook van wezenlijk belang om democratische tegengeluiden van onder meer mensenrechtenactivisten, vrouwenbeweging en kritische journalisten te blijven steunen. Ik hoop natuurlijk dat Erdogan luistert naar deze forse minderheid, en zijn plannen intrekt. Maar mocht het straks zover komen dat Erdogan de democratie en de rechtsstaat inperkt, door zijn eigen macht te versterken en de rechterlijke macht uit te kleden, dan kan de EU niet op dezelfde manier verder met het Turkije van Erdogan. Dan neemt Turkije op dit historische kruispunt een afslag die het land nog verder weg brengt van Europa. In dat geval rest ons helaas geen andere keuze dan de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van Europa op te schorten.

Blijf op de hoogte over Europa en Internationaal

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.