Tandheelkundige zorg voor iedereen

Tandheelkundige zorg voor iedereen

Door Agnes Wolbert op 11 oktober 2012 Delen  

Ik ben positief gestemd over de geplande verlaging van de tandartstarieven. Deze daling komt bovenop de afschaffing van de vrije tarieven voor tandartsen, een experiment dat leidde tot flinke prijsstijgingen. De minister van Volksgezondheid moest deze zomer haar experiment staken, met dank aan mijn collega Attje Kuiken. Zij stelde met succes voor om deze marktwerking te stoppen. Door de kosten voor tandartsbezoek binnen de perken te houden blijft goede tandheelkundige zorg voor iedereen betaalbaar.

Goede tandheelkundige zorg is belangrijk voor jong en oud. Het laatste wat je zou willen, is dat mensen afzien van tandheelkundige zorg, zoals controles en reparaties, omdat het te duur voor ze wordt. De vrije markt leidde niet tot beheersing van de tarieven en werkte averechts.

Een goed gebit is een groot bezit, zei men vroeger. Dat gezegde geldt nog steeds. Tandheelkundige zorg moet voor iedereen beschikbaar zijn. Met name voor diegenen met een smalle beurs, die aanvullende verzekeringen voor de tandarts niet kunnen betalen en de tandartscontroles het eerst laten vallen, is de verlaging van de tandartskosten buitengewoon positief.