Tactiek van landje-pik door bedrijven aanpakken

Tactiek van landje-pik door bedrijven aanpakken

Tactiek van landje-pik door bedrijven aanpakken
Foto Flickr / Snorski

Door Paul Tang op 11 februari 2015 Delen  

Afspraken maken over te betalen belastingen, kan zekerheid geven aan bedrijven en ze over de streep halen om in ons land te investeren. Wat naar buiten is gekomen over de praktijk in Luxemburg gaat veel verder dan dat, namelijk afspraken over het niƩt betalen van belasting. Daarom ben ik blij dat ik lid mag worden van de commissie in het Europees Parlement, die belastingontwijking van bedrijven moet gaan aanpakken.

Deze speciale commissie is ingesteld naar aanleiding van het Luxleaks schandaal, waarin duidelijk werd dat Luxemburg belastingafspraken maakte, waardoor grote bedrijven zoals Amazon nauwelijks belasting betaalden.

Niet alleen Luxemburg, maar ook Nederland maakt belastingafspraken met grote bedrijven. Doordat Nederland met landen wereldwijd belastingverdragen heeft, is het heel aantrekkelijk om vanwege belastingoverwegingen een hoofdkantoor in ons land te vestigen. Het niet betalen van belasting is een tactiek van landjepik, waardoor Europese landen zorgen dat geen enkel groot bedrijf meer fatsoenlijk belasting betaalt. Als we willen dat ook het internationale bedrijfsleven haar eerlijke deel aan belastingen betaalt, dan moeten deze praktijken in de EU stoppen.

Het komende jaar gaat deze commissie onderzoek doen naar de belastingafspraken in de verschillende lidstaten. Hiernaast gaat het Europees parlement op aandringen van de Europese sociaaldemocraten voorstellen doen om belastingontwijking in de EU tegen te gaan.