Taal is de sleutel naar de Nederlandse samenleving

Taal is de sleutel naar de Nederlandse samenleving

Foto Shutterstock / lightpoet

Door Marit Maij op 4 november 2016 Delen  

Met trots ontving Fatima vandaag het Nederlandse-taal-certificaat van Taal aan Zee. Ruim een jaar kwam ik één keer in de week bij haar aan huis en gaf ik haar Nederlandse les. De Nederlandse taal is de sleutel tot deelname aan de Nederlandse samenleving. In Den Haag wonen veel anderstalige vrouwen, die de deur moeilijk uit komen. Vaak omdat ze net als Fatima kleine kinderen hebben en een man die buitenshuis werkt.

Gelukkig bestaat er in Den Haag de organisatie Taal aan Zee. Samen met ongeveer 250 vrijwilligers geven we Nederlandse les aan anderstaligen. Asielzoekers en statushouders kunnen Nederlandse les in groepjes krijgen. In buurthuizen geven we in groepjes les aan vrouwen die soms al heel lang in Nederland wonen, maar de Nederlandse taal niet machtig zijn. Voor sommige vrouwen zijn zelfs die groepslessen nog een stapje te lastig om te organiseren. De zorg voor het gezin en het gebrek aan een netwerk maakt dat de stap om buiten de deur naar Nederlandse les te gaan dan vaak nog te groot is. Daarom is het goed dat deze vrouwen les aan huis kunnen krijgen.

Ik ben heel trots op Fatima. Ze spreekt nu een aardig woordje Nederlands. Haar oudste kind gaat naar school en het jongste kind komend jaar ook. Zij wil zelf dan graag doorleren en aan het werk. Dit kan ze mij allemaal al in het Nederlands vertellen. Taal aan Zee doet heel goed werk voor de integratie en emancipatie van deze groepen in Den Haag. Zodat zij een volwaardig lid van onze samenleving kunnen zijn. Ik vind het erg mooi om daar samen met 250 vrijwilligers aan bij te kunnen dragen.

(Vanwege de privacy van mijn cursiste heb ik haar een andere naam gegeven.)

Delen: