Syrische studenten in Nederland

Syrische studenten in Nederland

Door Désirée Bonis op 31 mei 2013 Delen  

Goed nieuws: dertig gestrande Syrische studenten krijgen de mogelijkheid om komend jaar in Nederland hun studie te vervolgen. Een welkom gebaar van minister Timmermans. Door de burgeroorlog hebben talloze jonge mensen die politiek of maatschappelijk actief waren, hun studie in Syrië moeten afbreken, met geen enkel perspectief op terugkeer naar de universiteit. Toch heeft het land straks leraren, artsen en ingenieurs nodig om bij te dragen aan de wederopbouw, als deze verschrikkelijke oorlog eenmaal voorbij is.

Op mijn verzoek zijn inmiddels zowel het MENA-beurzenprogramma als het NFP-fellowshipprogramma voor dertig Syrische studenten opengesteld. Ik ben blij met deze opening. Een tijdelijke vervolgstudie in Nederland biedt een sprankje hoop op een betere toekomst voor deze studenten. Hun studieverblijf in ons land vormt ook een lichtpuntje voor hun in Syrië achtergebleven vrienden en familie in donkere tijden. Hoop doet leven!

Daarnaast levert Nederland op deze manier een bescheiden, maar concrete bijdrage aan de wederopbouw van Syrië, die komen gaat als de nachtmerrie van deze burgeroorlog straks voorbij is. Hoezo bescheiden, trouwens? Als alle landen het Nederlandse voorbeeld zouden volgen, hebben we het over vele duizenden studenten.. en iedere reis begint met de eerste stap.

Delen: