Strijden voor goed werk in Europa

Strijden voor goed werk in Europa

Door Agnes Jongerius op 21 februari 2014 Delen  

Banen. Dat is waar het deze Europese verkiezingen allemaal om draait. Banen voor Europeanen, banen voor Nederlanders. 27 miljoen Europeanen zitten thuis op de bank omdat ze geen werk kunnen vinden. Door een crisis die zich voor onze ogen voltrekt.

Met mijn achtergrond en ervaring ga ik naar Europa om ervoor te zorgen dat het roer naar links gaat. Zodat we in Europa weer oog hebben voor de gevolgen van de crisis voor mensen, in plaats van alleen voor banken en bedrijven. Dat we weer werken aan banen voor iedereen die nu noodgedwongen thuiszit. Voor de ouders die hun gezin niet meer kunnen onderhouden of voor de jongeren die na hun opleiding gewoon niet aan de bak komen.

Maar het gaat om meer dan alleen werk. Het gaat ook om goed werk. Goed werk met een fatsoenlijk salaris, waarvan je gewoon rond kunt komen. Dit is momenteel zeker nog niet voor alle Europeanen weggelegd. In verschillende Europese landen bestaat er niet eens een minimumloon! Ook wordt er op dit moment, onder het mom van de vrije markt, misbruik gemaakt van Europese arbeidsmigratie. Oost-Europese werknemers worden uitgebuit en op een oneerlijke manier ingezet om Nederlandse arbeiders te vervangen. Dat is slecht voor iedereen, behalve voor de louche bedrijven en malafide uitzendbureaus. Daarom ga ik in Brussel knokken voor een minimumloon in alle Europese landen en betere en meer gecoördineerde arbeidsinspectie.

Om dit, en andere zaken, te bereiken moeten de socialisten en sociaaldemocraten in Brussel de handen ineen slaan en samenwerken met de vakbonden. Zo wordt er in april in het Europees Parlement gestemd over de arbeidsomstandigheden van zeelieden en vissers. Deze hardwerkende mannen en vrouwen op zee hebben minder rechten dan hun collega’s op het vasteland. De eigenaren van de grote rederijen hebben de conservatieve fracties in Brussel aan een touwtje. Deze zullen dan ook alles op alles zetten om verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor zeelieden tegen te houden. Daarom ga ik naar Brussel. Om samen met de Europese vakbond de rechtse koers in Europa naar links te buigen.

Ik ga strijden voor banen, goed werk, eerlijke arbeidsvoorwaarden en een fatsoenlijk salaris voor alle Europeanen!

Delen: