Straatterreur Soldiers of Odin tegengaan

Straatterreur Soldiers of Odin tegengaan

Foto Pixabay

Door Ahmed Marcouch op 20 juli 2016 Delen  

Ik sla alarm over de schokkende achteloosheid waarmee wij tot ons nemen dat de militante Soldiers of Odin, geüniformeerd in zwarte legerkledij, gedreven door extreem-rechtse opvattingen, de jacht openen op vluchtelingen en migranten, zoals laatst gebeurde in het Groningse Pekela. Ze rekruteren voor hun eigen chapters, die in een aantal Nederlandse steden actief zijn. Op hun Facebook-pagina claimen ze een asielzoeker in elkaar te hebben geslagen, die zij verdachten van aanranding. De club stelt de ‘ogen en oren’ van de politie op straat te zijn. Dit is helemaal fout en levensgevaarlijk. Daarom heb ik direct vragen gesteld aan de minister om dit soort straatterreur met alle middelen tegen te gaan.

We kennen hier in Nederland de gevaren al van ideologische gemotiveerde groeperingen, die in georganiseerd verband door onze straten paraderen. Zoals vorige zomer, met de salafistische jihadsympathisanten in de Schilderwijk. Net als de Soldiers of Odin uitgerust met militaristische symbolen in zwart en wit; de rechtsextremisten met zwarte uniformen en de moslimextremisten met zwart vlaggen. Beiden vallen gericht specifieke groepen mensen aan.

Wat zich hier afspeelt, gaat veel verder dan een discussie over eigenrichting door een overactieve burger. Dit gaat over een extreemrechtse racistische groepering die een ideologisch gemotiveerde klopjacht begint op medeburgers. Het is je reinste straatterreur. Dit moeten we met alle mogelijke middelen tegengaan.

Met steun van de Tweede Kamer, heb ik de minister eerder verzocht het Openbaar Ministerie aan het werk te zetten om te onderzoeken of Salafistische organisaties die de openbare orde ondermijnen, ontbonden kunnen worden. Na die motie heb ik nu Kamervragen gesteld over de Soldiers of Odin. Want hier geldt hetzelfde als voor de jihadsympathisanten: we kunnen ons democratisch debat pas met elkaar voeren als de overheid daarvoor de kaders aangeeft en de grenzen bewaakt.

Zeker, burgers mogen andere burgers aanhouden die zij die op heterdaad betrappen bij het plegen van een strafbaar feit. Graag zelfs. Alleen op heterdaad, niet op basis van geruchten. En direct overdragen aan de politie, geen eigenrichting.

Het is de politie aan wie wij met z’n allen de opdracht hebben gegeven om namens ons de baas te zijn op straat. Zij bewaken onze rechtsorde en openbare veiligheid. Ideologische milities – of het nu gaat om extreemrechtse clubs of salafisten – hebben geen plaats in Nederland en verdienen dezelfde harde aanpak. Alleen door onze rechtstaat te beschermen tegen dit soort clubs, borgen wij het democratisch debat dat ons zo lief is.