Stop met postcodegeneeskunde

Stop met postcodegeneeskunde

Stop met postcodegeneeskunde
 Foto Shutterstock

Door Agnes Wolbert op 19 mei 2016 Delen  

Of je nu in Utrecht, Tytsjerksteradiel of Weert woont: als oudere moet erop kunnen vertrouwen op de beste en passende zorg. Helaas is dit geen realiteit. Uit onderzoek blijkt dat het voor de kwaliteit van zorg die je krijgt wel degelijk uitmaakt wat je woonplaats. Daardoor lopen ouderen, bijvoorbeeld met kanker, soms de juiste zorg mis. Reden voor een groep artsen om de noodklok te luiden over deze zogenaamde ‘postcodegeneeskunde’, zij krijgen de volle steun van de PvdA.

Dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen is geen geheim. Het is een goede ontwikkeling dat niet elk ziekenhuis elke vorm van zorg aanbiedt, maar dat er juist tussen ziekenhuizen wordt samengewerkt om gespecialiseerde zorg te aan te bieden. Het gaat echter mis als je als oudere in de ene regio helemaal geen behandeling krijgt aangeboden, en in de andere regio wel. Daar moet heel snel een einde aan komen.

Verschillende artsen pleiten er daarom voor om veel meer naar de fitheid te kijken van ouderen. En dat is inderdaad precies wat er moet gebeuren. Geen rem op behandelingen omdat je toevallig in de verkeerde regio woont, maar een persoonlijk gesprek tussen arts en patiënt waarin gekeken wordt naar de persoonlijke situatie van de patiënt. Daarvoor is het nodig dat er veel meer gespecialiseerde kennis over ouderengeneeskunde komt. Ik vraag daarom de minister daar heel snel werk van te maken.