Stop met absurd hoge salarissen bestuur Bank Nederlandse Gemeenten

Stop met absurd hoge salarissen bestuur Bank Nederlandse Gemeenten

Foto Flickr / Public Domain Photos

Door Henk Nijboer op 14 september 2016 Delen  

Het topsalaris van het bestuur van Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) moet omlaag. Die oproep doen meerdere gemeenteraadsfracties van de PvdA en de Tweede Kamerfractie vandaag. De hoge salarissen van het bestuur bij BNG Bank, die volledig in handen van de overheid is, zijn veel gemeentelijke volksvertegenwoordigers al langer een doorn in het oog. Daarom roepen volksvertegenwoordigers van hun gemeenten en in Den Haag op tot een normale vergoeding voor de bestuurders, passend bij een semipublieke instelling met een maatschappelijke functie.

Het salaris van de voorzitter van de Raad van Bestuur van ruim zes ton per jaar is absurd hoog. We hebben het hier over een bank die volledig in handen is van de overheid en die voornamelijk tegen lage risico’s aan lokale overheden en semipublieke partijen leent. Zo’n enorm hoog salaris is dan echt niet uit te leggen.

Lokale en landelijke politici van de PvdA willen een forse herziening van het beloningsbeleid, passend bij een organisatie met een nutsfunctie. Ook willen de volksvertegenwoordigers weten hoe de salarissen van het bestuur zich momenteel verhouden tot het salaris van medewerkers van BNG Bank. Omdat gemeenten en de Rijksoverheid gezamenlijk aandeelhouder zijn, roepen de PvdA’ers vandaag zowel hun gemeenten, als het kabinet op om in actie te komen.

Namens,
Jelle de Visser, raadslid PvdA Leeuwarden
Dennis Boutkan, raadslid PvdA Amsterdam
Leo Bruijn, raadslid PvdA Rotterdam
Marleen Haage, raadslid PvdA Utrecht
Martijn Balster, Fractievoorzitter PvdA Den Haag
Carine Bloemhoff, Fractievoorzitter PvdA Groningen
Eefke Meijerink, Fractievoorzitter PvdA Zwolle
Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA
John Kerstens, Tweede Kamerlid PvdA