Stimuleer elektrisch rijden

Stimuleer elektrisch rijden

Door Duco Hoogland op 7 december 2016 Delen  

Elektrische auto’s hebben de toekomst. Ze stoten geen broeikasgassen uit, dragen bij aan een beter milieu en zijn onmisbaar bij de strijd tegen klimaatverandering. Daarom presenteer ik vandaag samen met D66 tien voorstellen om het aantrekkelijker te maken om een elektrische auto te kopen. Zo kunnen we elektrisch rijden een forse stimulans geven.

Elektrische auto’s zijn nu nog voor veel mensen onbetaalbaar. Maar daar komt gelukkig verandering in. Ten eerste worden de auto’s zelf steeds goedkoper. Ten tweede rijden in Nederland nu al 100.000 elektrische auto’s rond, maar dat zijn voor 94% zakelijke auto’s. De komende vier jaar komen 75.000 van deze auto’s op de tweedehandsmarkt. We moeten ervoor zorgen dat het voor gewone Nederlanders aantrekkelijk is een dergelijke auto tweedehands aan te schaffen. Anders verdwijnen ze naar het buitenland.

Maar deze omslag gaat niet vanzelf, er zijn nog te veel praktische barrières. Een benzineauto kan je namelijk overal tanken, een elektrische auto nog niet. En teveel automobilisten zijn nog onbekend met elektrisch rijden. Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken pleit ik onder meer voor voldoende oplaadpunten door heel Nederland, een garantie op de batterij in de auto en lagere parkeertarieven voor elektrische auto’s.

Met onze tien voorstellen maken we elektrisch rijden veel aantrekkelijker. Zo kunnen we klimaatdoelstellingen halen en de luchtkwaliteit in ons land en onze steden verbeteren. Zo zorgen we voor een schone toekomst voor iedereen.

Lees onze notitie