Sterkste daling werkloosheid in tien jaar tijd

Dalende werkloosheid geldt voor mannen en vrouwen, ouderen én jongeren

Sterkste daling werkloosheid in tien jaar tijd

Door John Kerstens op 19 januari 2017 Delen  

Vandaag presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de laatste werkloosheidscijfers. En die zien er nog weer beter uit dan voorgaande keren: in 2016 daalde de werkloosheid het snelst van de afgelopen tien jaar. Vooral ook veel oudere werknemers hadden daar profijt van. Bijna 110.000 45-plussers vonden het afgelopen jaar een baan. Overigens ziet de arbeidsmarkt er ook voor jongeren steeds beter uit: de werkloosheid onder hen was de laatste vijfenhalf jaar nog nooit zo laag.

En daarmee houdt het goede economische nieuws aan: steeg de werkloosheid bij het aantreden van het kabinet nog fors, inmiddels groeit de werkgelegenheid al meer dan twee jaar flink. Overigens steeg ook afgelopen jaar het aantal nieuwe banen sneller dan dat de werkloosheid afnam. Dat kwam omdat veel nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt een baan vonden en deeltijdbanen werden uitgebreid. Het aantal werkenden is daarmee hoger dan ooit tevoren. Sinds afgelopen jaar neemt ook het aantal vaste banen weer toe: afgelopen kwartaal met maar liefst 50.000. En er is meer mooi nieuws: de economie groeit stevig door, het aantal faillissementen van bedrijven die het niet redden blijft afnemen en het consumentenvertrouwen stijgt verder.

Natuurlijk zijn we er daarmee nog niet. Er staan nog steeds te veel mensen aan de kant die maar wat graag meedoen. Voor hen blijven we ons inzetten. Zo hebben we extra geld uitgetrokken voor een meer persoonlijke benadering door het UWV en voor extra scholing richting beroepen waarvoor vacatures bestaan. Dat de Partij van de Arbeid zich daarnaast blijft inzetten voor minder flex- en meer vaste banen spreekt voor zich.