Blij dat statiegeld blijft bestaan en dat er retourpremie op blikjes komt

Blij dat statiegeld blijft bestaan en dat er retourpremie op blikjes komt

Blij dat statiegeld blijft bestaan en dat er retourpremie op blikjes komt
 Foto pixabay/ frigilianatone

Door Yasemin Çegerek op 18 juni 2015 Delen  

Ik ben blij dat statiegeld blijft bestaan en dat staatssecretaris Mansveld aan de slag gaat met mijn voorstel voor een ‘retourpremie’. Het belonen van mensen die gebruikte materialen weer inleveren is effectief en goed voor het milieu. 95% van alle statiegeldflessen komt weer terug bij de winkel. Deze flessen belanden niet als zwerfafval op straat, maar kunnen gerecycled worden. Daarom hebben wij de afgelopen jaren gestreden voor het behoud van het statiegeldsysteem en hebben wij voorstellen gedaan voor een retourpremie op andere spullen.

De vorige coalitie wilde statiegeld vrij geven als de verpakkingsindustrie een aantal afspraken over het recyclen van verpakkingen zou uitvoeren. De PvdA was tegen deze afspraken. Statiegeld is in Nederland ingeburgerd en effectief en de andere afspraken waren wat ons betreft niet ambitieus genoeg. Nu de verpakkingsindustrie voor het tweede jaar op rij de afspraken niet heeft gehaald, zijn wij niet overtuigd dat andere systemen dezelfde resultaten kunnen halen. Ik ben dan ook blij dat staatssecretaris Mansveld heeft besloten statiegeld niet vrij te geven.

Daarnaast gaat de staatssecretaris aan de slag met mijn voorstel voor een ‘retourpremie’ voor mensen die gebruikte materialen inleveren. Bijvoorbeeld korting op een nieuw product of spaarpunten voor cadeaus. Gemeenten, bedrijven, verenigingen, scholen, clubs en maatschappelijke organisaties gaan een plan uitwerken om mensen die kleine flesjes of blikjes inleveren te belonen. Per 1 januari start dit proefproject en in 2018 moet een landelijk dekkend systeem in werking treden. Op die manier wordt het aantrekkelijker om producten te recyclen en zullen we in de toekomst minder zwerfafval op straat vinden. Wat mij betreft gaan we ook onderzoeken hoe we dit systeem naar meer materialen en producten kunnen uitbouwen.

We kunnen niet tot in de eeuwigheid nieuwe grondstoffen uit de natuur blijven halen. Alleen door zoveel mogelijk afval opnieuw te gebruiken kunnen we werken aan de groene economie van de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat recyclen, inclusief statiegeld, Nederland ook veel nieuwe banen oplevert. Alle reden om blij te zijn met het behoud van statiegeld en zo snel mogelijk aan de slag te gaan met andere retourpremies.