Statiegeld: Atsma stelt bedrijfsleven boven milieu

Statiegeld: Atsma stelt bedrijfsleven boven milieu

Door Sjoera Dikkers op 27 maart 2012 Delen  

Staatssecretaris Atsma stelt in het debat over de afschaffing van het statiegeld op PET-flessen de belangen van het bedrijfsleven boven die van de burger en het milieu. Hij onderbouwt zijn beleid met onbetrouwbare cijfers en schenkt het bedrijfsleven 400 miljoen euro door de afschaffing van de verpakkingsbelasting. Dat geld kan beter besteed worden aan het aan het werk helpen en begeleiden van wsw’ers bij recyclebedrijven.

In de plannen van Atsma wordt het statiegeld op plastic flessen afgeschaft en gaan flessen in het vervolg  met het overige plastic afval mee. Hij baseert dit beleid echter op onbetrouwbare cijfers. Volgens de staatssecretaris wordt in Nederland 42 procent van het plastic gescheiden en hergebruikt, terwijl uit een rapport van zijn eigen Inspectie voor de Leefomgeving blijkt dat die cijfers structureel veel te hoog zijn ingeschat. Ook overschat hij de cijfers over de kosten van de recycling van frisdrankflessen.

Daarnaast heeft het kabinet de levensmiddelensector een kleine 400 miljoen euro teruggegeven door de verpakkingsbelasting af te schaffen. Dit is symptomatisch voor de werkwijze van het kabinet. De burger schiet er niets mee op, het milieu is er evenmin bij gebaat, maar het bedrijfsleven krijgt cadeautjes.

Die 400 miljoen euro kan veel beter besteed worden aan bijvoorbeeld het aan het werk helpen en begeleiden van wsw’ers bij recyclebedrijven. Straks komen vele mensen uit de sociale werkvoorziening op straat te staan vanwege de bezuinigingen van dit kabinet. In plaats van cadeautjes uit te delen en met cijfers te goochelen zou Atsma een ambitieus plan moeten maken voor recycling van plastic. Recyclebedrijven zouden daarmee meer mankracht nodig hebben en een beroep kunnen doen op deze mensen. Dat is sociaal én goed voor het milieu.

In het debat heeft de staatssecretaris toegezegd dat hij in overleg treedt met recycling- en wsw-bedrijven over het aan het werk helpen van wsw’ers in de recyclebranche. 

Delen: