Start de banenmotoren van het MKB

Start de banenmotoren van het MKB

Door Paul Tang op 8 mei 2014 Delen  

De start-ups en familiebedrijven van vandaag zijn de groei- en banenmotoren van de toekomst. We hebben daarom een Europese Unie nodig die niet alleen werkt voor grote multinationals, maar ook voor kleine en middelgrote bedrijven. Meer dan de helft van de banen in Nederland wordt gecreëerd door het midden- en kleinbedrijf. Door creativiteit, lef en het vermogen snel te kunnen handelen zijn het ook deze bedrijven die voor de meeste innovaties zorgen.

Door de financiële crisis zijn deze motoren stilgevallen. Ze kunnen niet meer investeren door gebrek aan krediet. We willen de motoren van nieuwe brandstof voorzien. Daarom presenteer ik donderdag bij MKB-Nederland in Den Haag het actieplan ‘Banen voor het MKB’ (pdf) om het midden- en kleinbedrijf een boost te geven.

Het belangrijkste probleem voor het MKB is de toegang tot krediet. Krediet om te investeren in ideeën en banen. De succesvolle kleine ondernemer, begonnen als zzp’er, die toe is aan de volgende stap en wil uitbreiden. Hij gaat naar de bank om een lening af te sluiten. En ondanks dat hij een goed businessplan heeft en goede cijfers kan voorleggen kan de bank hem geen lening verstrekken. Vele banken zijn namelijk nog aan het herstellen van de bancaire crisis. Ze zijn bezig hun buffers te versterken en vragen hoge rentes. De ondernemer kan niet uitbreiden en dus geen nieuw personeel aannemen. Maar ook kleine, gezonde bedrijfjes die zonder lening in de problemen raken kampen met hetzelfde probleem.

Zo kan, op zichzelf gezonde, bedrijfjes toch het water aan de lippen komen te staan, waardoor zij wellicht mensen moeten ontslaan. Dit probleem heeft direct effect op het leven en welzijn van miljoenen mensen. De werkloosheid is groot. Er zijn in Europa 27 miljoen mensen die werkloos thuis zitten. Wij willen dat Europa werk maakt van meer banen. Meer banen van het florerend midden- en kleinbedrijf.

Download het actieplan ‘Banen voor het MKB’ (pdf) >
Download het actieplan ‘Banen voor het MKB’ (htm) >

Delen: