Stap voor stap naar een schuldenvrij leven

Stap voor stap naar een schuldenvrij leven

De Correspondent

Door Gijs van Dijk op 30 oktober 2017 Delen  

Natuurlijk, schulden moeten betaald worden. Maar niet door mensen aan hun lot over te laten.

Iedereen kent het gevoel van een laatste aanmaning, de dreiging van een juridische procedure als je een rekening vergeet te betalen. Of misschien omdat je de rekening even niet kan betalen. Hoe menselijk is het dan om de rekening even weg te leggen. Hoe onmenselijk wordt het als de schulden opstapelen en als je geen uitweg meer ziet. Ik heb dat direct in mijn eigen omgeving gezien en hoe fijn is het dan als je weer op weg wordt geholpen.

De indringende documentaire Schuldig laat zien wat schuld met mensen doet. Al het geloof verliezen en geen vaste grond meer onder de voeten voelen. Niet weten of je vanavond nog eten voor je kinderen op tafel kan zetten.

Ik heb dat direct in mijn eigen omgeving gezien en hoe fijn is het dan als je weer op weg wordt geholpen.

Er is zelfs een schuldenindustrie ontstaan, bedrijven handelen met de schulden van kwetsbare mensen. En daarbij worden geen middelen geschuwd, intimidatie en illegaal afknijpen van mensen met schulden is onderdeel van een zieke schuldenindustrie. En dan de overheid, een van de belangrijkste schuldeisers, stapelt boete op boete en maakt de wereld van mensen met schulden nog meer onzeker.

De makers van de documentaire Schuldig hebben daarom samen met de Correspondent een campagne opgezet.

Een campagne die oproept tot het aanpakken van de schuldenindustrie in plaats van de mensen met schulden. Een petitie die oproept om te stoppen met het beboeten van armoede: Petitie Nederland Schuldenvrij. Wij hebben getekend. En we roepen jou op om ook te tekenen.

En ja natuurlijk, schulden moeten betaald worden. Maar niet door mensen aan hun lot over te laten. Door mensen bij te staan en te helpen. Stap voor stap naar een schuldenvrij leven. Dat vraag iets van ons allemaal en dat vraagt om een actieve overheid die juist mensen helpt uit de schulden te komen in plaats van mensen dieper in de problemen te duwen. Wij gaan in de Tweede Kamer en in de gemeente de strijd aan.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.