Stageplek voor iedere mbo’er

Stageplek voor iedere mbo’er

Door Tanja Jadnanansing op 9 januari 2014 Delen  

Meer mbo’ers hebben dit schooljaar een stageplek hebben gevonden. Het aantal stageplaatsen is in de eerste drie maanden zelfs toegenomen met 23.000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is geweldig nieuws, want ik heb de afgelopen jaren veel te veel verhalen gehoord van jongeren die grote moeite hadden een stageplek te vinden. Dat er nu dus meer stages worden aangeboden dan vorig jaar is hoopgevend, maar we zijn er nog niet. Mijn doel is nog steeds dat iedere jongere van school gaat met een diploma en daarvoor moeten er ook voldoende stageplekken zijn.

Op mijn werkbezoeken blijf ik aandacht vragen voor stages en probeer ik samen met scholieren, stagebegeleiders, docenten en ondernemers plannen te maken om te zorgen dat iedere jongere een geschikte stageplek kan vinden.

Tijdens mijn werkbezoeken hoor ik dat het in de ene branche makkelijker is om een stageplek te vinden dan in de andere. Mijn eigen mentee Shanti doet juridische dienstverlening en solliciteert zich suf, maar nog zonder resultaat. Terwijl jongeren die ik sprak bij de opleiding techniek op het ROC ter AA juist snel een stage vinden. Ook van jongeren op het Sint Lucas College in Boxtel kreeg ik positieve verhalen. Zij vertelden dat een stage vinden helemaal niet zo moeilijk was en gaven aan dat de goede begeleiding van hun school ze enorm geholpen heeft. Daarnaast werken veel docenten op het Sint Lucas College ook in de creatieve sector, waardoor zij kortere lijntjes hebben met stagebedrijven.

Het is cruciaal dat scholen hun scholieren een ondernemende houding aanleren, zo is mijn ervaring. Door assertief te zijn en voortvarend aan de slag te gaan, wordt de eerste hobbel tot het vinden van een stageplaats vaak al weggenomen. Daarbij is het essentieel dat scholen goede contacten onderhouden met bedrijven in de regio. Afspraken maken over de verwachtingen ten aanzien van beide partijen

In Den Haag zitten we ook niet stil. Minister Bussemaker heeft onlangs aangekondigd dat alle scholen niet langer onbeperkt jongeren mogen toelaten, maar dat het aantal opleidingsplekken moet aansluiten op de kansen op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk, omdat het aantal stageplaatsen hier vaak mee samenhangt.

Daarnaast ben ik ben bezig met het schrijven van een initiatiefnota over stagegaranties voor mbo’ers. Onlangs heb ik hierover een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer georganiseerd, waar ik veel waardevolle input heb gekregen. Heb jij nog goede ideeën voor mijn initiatiefnota? Of mooie praktijkvoorbeelden hoe er meer stageplaatsen zijn gecreeërd? Laat het mij dan weten. Want alleen als jongeren, scholen, stageorganisaties en de politiek samenwerken, kunnen we ervoor zorgen dat iedere jongere de stageplek krijgt die hij of zij verdient.