Spreek je uit voor vrijheid

Toespraak Jet Bussemaker bij de #HollandAgainstHate Manifestatie

Spreek je uit voor vrijheid

Spreek je uit voor vrijheid. Vóór de vrijheid om te geloven wat je wilt. Vóór de vrijheid om te zijn wie je bent. Vóór de vrijheid om te houden van wie je wilt.

Dat zei ik vandaag bij de #HollandAgainstHate manifestatie. Lees mijn hele toespraak hieronder.

Beste mensen, vrienden,

Er stond een man, op een Amerikaans vliegveld. In tranen. In wanhoop. ‘Ik ben mens’, zei hij, ‘uit Iran, maar ik ben ook Amerikaan. Wat heb ik fout gedaan? Waarom word ik gestraft voor de daden van iemand anders? Ik ben 20 jaar geleden gevlucht naar dit land. Ik hoopte op bescherming. Ik werk hard. Voor het Amerikaanse volk. Ik ben ook het Amerikaanse volk.’

Jullie hebben de beelden vast gezien. Ik heb lang gedacht dat de roep de Amerikaanse grenzen voor moslims te sluiten niet meer was dan nare, holle, campagneretoriek. Maar die giftige woorden zijn werkelijkheid geworden.

Het gebeurt voor onze ogen. Kinderen en ouderen, zieken en gezonden, studenten en werknemers, vaders en moeders. Ze kunnen niet meer terug naar hun gezin, hun geliefden, hun thuis. Geen beschutting meer tegen oorlog en vervolging.

Alleen maar omdat ze moslim zijn. Dit is een klap in het gezicht van iedereen die strijd voor vrijheid en gelijkheid.

Het wordt tijd om te stoppen met onderschatten en te stoppen met bagatelliseren.

Want als dit het begin is, wat gaat er nog volgen? Homo’s? Kunstenaars? Transgenders? Journalisten? Wetenschappers? Vrouwen?

Ik sta hier vandaag naast jullie omdat dit gaat over wie we zijn. Over onze kernwaarden. Omdat dit gaat over de vraag in wat voor wereld we willen leven. Hier worden op een grove wijze mensenrechten geschonden. We moeten opstaan tegen deze willekeur en intolerantie. We moeten geen muren bouwen die uitsluiten en verdelen, maar bruggen bouwen om te verbinden en te verbroederen.

Ik zal mij – als voorvechter van emancipatie en gelijke rechten – nooit afzijdig houden als onze waarden met voeten worden getreden. Want de rechten en vrijheden, van iedereen, zijn het waard om te verdedigen. Het waard te verdedigen tegen onrecht, leugens en intolerantie. Laat wat er nu gebeurt een waarschuwing zijn!

Geloof ze, als politici zeggen dat ze willen dat moslims het land niet meer in komen. Als ze suggereren dat er eerste -en tweederangs burgers zijn. Als politici zeggen lak te hebben aan onze democratie, lak te hebben aan onze rechterlijke macht, lak te hebben aan de waarheid van het vrije woord.

Geloof ze. Geloof dat ze menen wat ze zeggen. Laat het tot  je doordringen. Bagatelliseer het niet. Want het is niet gewoon. Het is niet normaal. Spreekt je uit.

Spreek je uit voor vrijheid. Voor Gelijkheid. Voor Waardigheid.

Vóór de vrijheid om te geloven wat je wilt. Vóór de vrijheid om te zijn wie je bent. Vóór de vrijheid om te houden van wie je wilt.

Verdedig de rechtstaat. Verdedig het recht om jezelf te zijn. En verdedig het recht voor de ander om anders te zijn. Laat je stem horen. Niet alleen op 15 maart, ook op je werk. Op het schoolplein. Online. Spreek je uit.

Daarom ben ik trots! Trots op mijn collega Lilianne Ploumen, die pal staat voor de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd.

En vooral ook trots op jullie!
Omdat jullie je uitspreken!
En dat geeft mij hoop!

Hoop dat uitsluiting en haat nooit het laatste woord zullen hebben. Hoop dat heel Nederland zich verenigt tegen haat!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.