Compensatie voor huurder met laag inkomen

Compensatie voor huurder met laag inkomen

Compensatie voor huurder met laag inkomen
Foto Flickr / Antoon's Foobar

Door Jacques Monasch op 16 januari 2014 Delen  

De Partij van de Arbeid begrijpt heel goed dat huurders zich zorgen maken om hun portemonnee nu de huren omhoog gaan. Die zorgen hebben wij ook. Daarom heeft de PvdA ervoor gezorgd dat het kabinet mensen met lage inkomens compenseert voor de hogere huren. Dat vinden we wel zo solidair. De huurtoeslag neemt vanaf dit jaar toe, zodat lage inkomens nauwelijks iets zullen merken van de hogere huren.

Huur is maar een deel van de totale woonlasten. Daarom worden dit jaar al honderden miljoenen extra uitgetrokken om woningen te isoleren, waardoor de energierekening voor alle huurders flink omlaag kan. Dat is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Het kabinet werkt samen met de bouwsector en woningcorporaties om woningen energiezuinig te maken en de energierekening flink te verlagen.

Het klopt dat huurders minder te besteden hebben. Dat is een optelsom van effecten waarvan de economische crisis de grootste is, en daar heeft de PvdA oog voor. Met deze maatregelen, meer huurtoeslag en lagere energierekeningen worden de gevolgen van de crisis voor huurders verminderd.

De PvdA staat voor solidariteit. Pas vanaf een inkomen van 45.000 euro krijgt een huurder te maken met een huurstijging van maximaal 4 procent boven de inflatie. Daarmee wordt de doorstroming beter en worden de wachtlijsten korter. Wat de PvdA betreft kunnen in de toekomst inkomens tot 43.000 euro aanspraak maken op een sociale huurwoning (dat is nu tot 34.000 euro). Scheefwoners die meer dan 43.000 euro verdienen moeten doorstromen richting de vrije sector, zodat de woning weer beschikbaar komt voor de doelgroep van de sociale huisvesting. Die woningen moeten er dan wel komen. Daarom zijn we blij om te zien dat het met de bouw van nieuwe woningen gestaag vooruit gaat.

Met de PvdA heeft dit kabinet grote, lange tijd ondenkbare hervormingen doorgevoerd op de woningmarkt. We hebben het volste vertrouwen dat dit de weg is om de woningmarkt gezonder, de keuzevrijheid van huurders groter, en wonen betaalbaarder te maken.