Snel werk maken van wet voor asielkinderen

Snel werk maken van wet voor asielkinderen

Foto Shutterstock / KonstantinChristian

Door Attje Kuiken op 19 september 2016 Delen  

Kinderen zijn kwetsbaar en afhankelijk. Daarom is het ook zo belangrijk dat we hun belangen goed waarborgen. De afgelopen jaren heb ik teveel asielkinderen gezien die net buiten de regelingen vielen en uiteindelijk alleen mochten blijven omdat de staatssecretaris een uitzondering maakte. Daarom heb ik samen met GroenLinks een wet geschreven die regelt dat er bij het al dan niet verstrekken van een verblijfsvergunning meer rekening moet worden gehouden met het belang van het kind.

Deze initiatiefwet hebben we vandaag officieel ingediend en de Raad van State om advies gevraagd. Daardoor kunnen we de wet waarschijnlijk nog voor de verkiezingen behandelen in de Tweede Kamer. Nu is er immers nog een meerderheid, maar na de verkiezingen is dat onzeker. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat het belang van het kind voorop staat bij de afweging over het verstrekken van een verblijfsvergunning, en dat de rechter daar ook aan kan toetsen.

Dankzij het kinderpardon konden al honderden kinderen en hun familie die slachtoffer werden van ellenlange procedures hier blijven. Dat hebben we geregeld omdat we pal staan voor een rechtvaardig asielbeleid. Met deze wet zetten we weer een stap. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om kinderen die wanneer ze worden teruggestuurd in hun ontwikkeling beschadigd raken, psychologische problemen krijgen of om kinderen met een bepaalde ziekte of handicap die in het land van herkomst geen toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben. Kinderen waarvan de ouders nooit asiel hebben aangevraagd vallen ook onder deze wet.

Met deze wet wordt voorkomen dat kinderen die uitgezet worden in onveilige situaties in het thuisland belanden, slachtoffer worden van mensenhandel, seksueel geweld of uitbuiting. In deze schrijnende gevallen kan nu, als alle procedures zijn afgerond, alleen de staatssecretaris een uitzondering maken. Dit zorgt vaak voor jarenlange onzekerheid bij kinderen zonder verblijfstatus over de vraag of ze in Nederland kunnen blijven. Deze kinderen mogen niet afhankelijk zijn van een uitzondering. Hun rechten moeten meteen geborgd worden in de wet.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.

Berichten