Snel verbod op flitsleningen

Snel verbod op flitsleningen

Door Ronald Plasterk op 17 september 2010 Delen  

Flitsleningen die verkrijgbaar zijn via een simpele sms moeten zo snel mogelijk worden verboden. De bedrijven die deze leningen verstrekken maken winst door mensen die toch al grote schuldproblemen hebben, nog verder in de schulden te steken. Daarom heb ik samen met mijn collega Hans Spekman vragen gesteld aan de minister van Financiƫn om de flitsleningen zo snel mogelijk te verbieden.

Flitsleningen kun je aangaan via een simpele sms. Je hebt binnen een half uur het geld op je rekening. Maar er worden woekerrentes gevraagd. Juist omdat er geen toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel plaatsvindt maken vooral mensen gebruik van die leningen die nergens anders meer terecht kunnen. Wij vinden dat het onmiddellijk verboden moet worden. Er ligt een wetsvoorstel, maar door de demissionaire status van het kabinet heeft dat vertraging opgelopen. Wij vragen de minister om vooruitlopend op de wet deze praktijken al te verbieden.

Het NOS-journaal bevatte 15 september een item over de problemen. Volgens de Nederlandse vereniging voor volkskrediet brengt het steeds meer mensen in grote problemen. Naar aanleiding daarvan hebben we nog aanvullende vragen gesteld. Naast een Fins bedrijf dat zes van die websites exploiteert, zoals www.beetjemeer.com en www.reddingsgeld.com, zijn er nog meer bedrijven actief. Wij willen weten welke dat zijn en wat hun omzet en winst is. Want deze flitsleningen moeten snel aan banden worden gelegd.

Klik hier voor de vragen (PDF) en hier voor de aanvullende vragen (PDF).