Snel internet ook in krimpgebieden en op het platteland

Snel internet ook in krimpgebieden en op het platteland

Door Jacques Monasch op 19 december 2012 Delen  

De PvdA wil dat plattelandsregio’s en krimpgebieden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hierdoor kunnen de bewoners van deze gebieden ook gebruik maken van snel internet. Om dit soort regio’s in aanmerking te laten komen voor subsidies die de EU hiervoor beschikbaar stelt, moet de minister deze regio’s aanbevelen. Mijn collega Albert de Vries en ik roepen minister Blok op dit zo snel mogelijk te doen.

Voor het platteland en dan vooral in krimpgebieden is bereikbaarheid van groot belang. De moderne manier van bereikbaarheid is een goede breedbandvoorziening op glasvezelniveau. Die zou er ook moeten zijn voor de zogenaamde onrendabele gebieden. Diverse gemeenten en provincies zijn hard aan de slag om de digitale infrastructuur te verbeteren. Bijvoorbeeld het project in het Groningse Oldambt ‘Breedband op het platteland’, waarin belanghebbende zorgpartijen, landbouwpartijen en kennisinstellingen hebben samengewerkt.

Voor de uitrol van dit soort projecten is veel Europees geld beschikbaar. Maar om daar als regio voor in aanmerking te komen hebben de regio’s een aanbeveling nodig van de nationale overheid. Op dit moment krijgen regio’s die niet. De PvdA wil daarom dat de minister deze regio’s op zijn minst met een aanbeveling steunt, zodat zij verder op eigen kracht deze belangrijke ontwikkeling van de digitale bereikbaarheid van het platteland kunnen waarmaken.

We maken steeds meer gebruik van internet. Daarvoor is een goede en snelle verbinding onmisbaar, zeker gezien de snelle ontwikkelingen die plaatsvinden. Er is steeds meer mogelijk met het internet. De communicatie met bijvoorbeeld de overheid zal op steeds meer manieren digitaal mogelijk worden. Ook om die reden is het voor krimpgebieden belangrijk dat zij zich op dit gebied kunnen blijven ontwikkelen. De PvdA staat achter ze, daarom vragen wij de minister deze gemeentes en provincies ook te steunen.