Sluit vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel

Sluit vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel

Door Hans Spekman op 1 september 2011 Delen  

De PvdA wil dat minister Leers de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) voor vreemdelingen in Ter Apel sluit. We krijgen al tijden veel signalen over misstanden op de VBL. De terugkeerlocatie functioneert niet en houdt kwetsbare vreemdelingen te lang en onnodig in vrijheidsbeperking, is mensonterend en bovendien duur. Het is tijd voor menselijke oplossingen die werken. Daarom heb ik een plan (pdf) gepresenteerd voor de opvang en terugkeer van asielzoekers, waarbij asielzoekers vanuit een asielzoekerscentrum hun terugkeer naar het land van herkomst moeten voorbereiden.

De VBL in Ter Apel is opgericht in 2008 met als doel het bevorderen van terugkeer. De locatie schiet zijn doel echter voorbij: De VBL is bedoeld als laatste locatie voor uitzetting, maar hij wordt misbruikt voor opvang, voor bewaring, overal voor. Ik hoorde pas nog van een meisje dat als asielzoeker in drie jaar tijd al negen keer verhuisd was. En dan ook nog naar de VBL. Vreselijk.

Ook de lange duur van het verblijf in de VBL is de PvdA een doorn in het oog. Je kunt gezinnen met kinderen niet twee jaar in vrijheidsbeperking zetten met amper voorzieningen. Dat is Nederland onwaardig. En als terugkeer dan ook niet eens lukt, denk ik: waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

Vanwege de grote bezwaren vindt de PvdA dat de VBL liever vandaag dan morgen dicht moet. Het is tijd voor menselijke oplossingen die werken. Vanuit een AZC werken aan terugkeer. Intensieve begeleiding. Pas op het allerlaatste moment naar een gesloten uitzetcentrum, enkel als dat echt noodzakelijk is. En kindvriendelijke voorzieningen. Dat is toch wel het minste dat we kunnen regelen voor mensen van wie een toekomst in Nederland in duigen is gevallen.

Bovendien spaart het sluiten van de VBL geld. De kosten van een plaats in de VBL zijn een stuk hoger dan de opvang in een asielzoekerscentrum.