Sluit investeringen in kernwapenproducenten uit

Open brief PvdA, SP en GroenLinks

Sluit investeringen in kernwapenproducenten uit

Foto Pixabay / aladecuervo

De investeringen van Nederlandse pensioenfondsen en banken in kernwapenproducenten moeten stoppen.

In onderzoeksrapport ‘Don’t Bank on the Bomb’, legt Vredesorganisatie PAX bloot welke banken en pensioenfondsen dit vandaag de dag nog steeds doen. Uit de bus kwamen Aegon, ING, ABN AMRO en pensioenfonds ABP. Die laatste, ABP, gaf gisteren meteen het goede voorbeeld door publiekelijk aan te geven hiermee te willen stoppen en daarom strenger toe te gaan zien op hun beleggingen.

Samen met mijn collega’s van de SP en GroenLinks wil ik dat de overige drie bedrijven dit goede voorbeeld zo snel mogelijk volgen.

Daarom hebben wij gisteren de bestuurders afzonderlijk opgeroepen om het ABP-besluit te volgen, en hun handen van de kernwapenindustrie af te trekken.

Lees hieronder onze open brief:

Geachte heer van Dijkhuizen,

Vandaag kondigde het ABP haar besluit aan om te stoppen met het investeren in kernwapenproducenten.

Het pensioenfonds geeft zelf aan dat het wereldwijde VN-verbod op kernwapens één van de doorslaggevende factoren was voor dit historische besluit. Afgelopen zomer is in de Verenigde Naties (VN) in New York de definitieve tekst voor dit nieuwe VN-verdrag aangenomen. Het verbod op kernwapens verbiedt het gebruik van kernwapens ten alle tijden en onder alle omstandigheden. Ook het aanmoedigen van, aansporen tot of assisteren bij het gebruiken van kernwapens is verboden, waarmee ook investeringen in kernwapenproducenten internationaal ter discussie staat.

Vredesorganisatie PAX doet door middel van het jaarlijkse Don’t Bank on the Bomb onderzoek naar investeringen van financiële instellingen en pensioenfondsen in kernwapenproducenten zoals u wel bekend is. Uit dit onderzoek blijkt dat het ABP niet de enige Nederlandse investeerder in kernwapenproducenten is.

De SP, de PvdA en GroenLinks zijn blij met het besluit van het ABP om eindelijk volledig en voorgoed te stoppen met deze onacceptabele investeringen in kernwapens. Met deze brief willen wij u verzoeken om het goede voorbeeld van het ABP te volgen en ook te besluiten volledig en voorgoed alle investeringen in kernwapenproducenten uit te sluiten.

We rekenen op een positief antwoord.

Met vriendelijke groet,

Sadet Karabulut, SP Tweede Kamerlid
Bram van Ojik, GroenLinks Tweede Kamerlid
Lilianne Ploumen, PvdA Tweede Kamerlid

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.