Sjoemelen met rentestanden wordt strafbaar

Sjoemelen met rentestanden wordt strafbaar

Door Emine Bozkurt op 21 december 2013 Delen  

Tegen alle verwachtingen in heeft het Europees Parlement een akkoord bereikt met de EU-lidstaten over de harde aanpak van financiƫle fraudeurs. De maximum gevangenisstraffen voor frauderende bankiers moeten op voorstel van de PvdA voortaan in elke lidstaat minimaal vier jaar bedragen. Hoger mag, lager niet.

Met deze wetgeving wordt voorkomen dat fraudeurs wegkomen met een lage straf, als zij te werk gaan vanuit een lidstaat waar de straffen voor financiële fraude laag liggen. Ik leidde de onderhandelingen namens het Europees Parlement met de lidstaten. Onder de oude regels was het mogelijk voor financiële fraudeurs om weg te komen met geldboetes of lage gevangenisstraffen. Het is onbegrijpelijk dat frauderende bankiers in een land als Estland nu nog wegkomen met een maximale celstraf van slechts één maand. Door deze nieuwe maatregel is dat binnen de Europese Unie niet meer mogelijk.

Een lidstaat moet voortaan een maximumstraf hanteren van minimaal vier jaar gevangenisstraf voor marktmanipulatie, waaronder sjoemelen met rentestanden zoals bij het LIBOR-schandaal, en handelen met voorkennis. Het invoeren van een ondergrens aan maximumstraffen is een onverwacht succes te noemen. Het Europees Parlement nam eerder dit jaar al wetgeving voor administratieve sancties aan die ervoor moet zorgen dat frauderende bankiers niet met een kleine geldboete wegkomen, maar de lidstaten zagen aanvankelijk niets in de invulling van een strafmaat bij gevangenisstraffen met betrekking tot handel met voorkennis en markmanipulatie. Toen ik de voorstellen voor het eerst formuleerde werd mij verteld dat dit politiek niet haalbaar was. We zijn nu twee jaar verder en de lidstaten hebben uiteindelijk ingezien dat een overgroot deel van de Europese bevolking de wetgeving wel wil. Deze nieuwe wetgeving kan daarmee bijdragen aan het herstellen van het vertrouwen in de financiële markten.