Sigaretten niet in de etalage

Sigaretten niet in de etalage

Sigaretten niet in de etalage
Foto Pixabay / geralt

Door Marith Volp op 23 september 2015 Delen  

Tabak brengt mensen ernstige gezondheidsschade toe. Met name jongeren zijn kwetsbaar. Daarom wil de PvdA jongeren voor de gevolgen van tabak behoeden. Een generatie die roken niet meer cool, maar vies vindt en elkaar aanspreekt op het rookgedrag. Om dat te bereiken zijn maatregelen noodzakelijk die er voor zorgen dat jongeren niet continue in aanraking komen met tabak. 

Ik ben erg blij dat de Albert Heijn heeft besloten sigaretten niet langer in het oog springend aan te bieden op plekken waar veel kinderen en jongeren komen. Een kleine inspanning met groot effect op het voorkomen dat jongeren gaan roken. Dat laat onderzoek zien.

Een paar maanden geleden riep ik hen daartoe op en diende ik een motie in. Jongeren worden op deze manier minder aangezet om te beginnen met roken. Een dergelijke ‘displayban’ voor tabak is belangrijk, omdat kinderen op jonge leeftijd al positieve associaties met bekende merken ontwikkelen en nieuwsgierig worden. En precies dat is mijn punt: ik wil niet dat jongeren nieuwsgierig worden naar Marlboro.

Mijn motie heeft een mooie beweging op gang gebracht. Albert Heijn experimenteert op dit moment in 15 filialen hoe de displayban het beste kan worden uitgevoerd. Dat is een krachtig signaal waarin Albert Heijn zich maatschappelijk verantwoordelijk toont voor de gezondheid van jongeren. Het is een mooie stap, maar het is nog niet genoeg. Ik hoop dat andere Albert Heijn-filialen en andere supermarktketens snel volgen. De PvdA zal hier op toezien en waar nodig druk uitoefenen.