Schrijf mee voor mensenrechten

Schrijf mee voor mensenrechten

Schrijf mee voor mensenrechten
 Foto PvdA

Door Michiel Servaes op 10 december 2014 Delen  

“One child, one teacher, one book, one pen can change the world.” Met die woorden besloot Malala Yousafzai vorig jaar haar toespraak bij de VN. De jonge Pakistaanse had haar strijd voor kinderrechten in 2012 bijna met de dood moeten bekopen. Nadat ze hersteld was dankzij Britse artsen, pakte ze haar strijd voor het recht op onderwijs voor alle jongens Ć©n meisjes weer op met een prachtige, meeslepende speech. Vandaag staan Malala en de macht van een pen opnieuw centraal.

Vandaag is het mensenrechtendag. Precies 66 jaar geleden, op 10 december 1948, werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Daarom komt de PvdA vandaag in actie en schrijven we op meerdere plaatsen mee met de schrijfmarathon van Amnesty International. In de Tweede Kamer neem ik samen met Marit Maij en andere Kamerleden de pen ter hand om aandacht te vragen voor mensenrechtenverdedigers die gevangen zitten, gemarteld of bedreigd worden. In Amsterdam schrijft een PvdA-team mee op het Amnesty-kantoor.

We gebruiken een pen om op te komen voor de Saudische blogger Raif Badawi die tot tien jaar cel en duizend zweepslagen werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting. We schrijven voor Yevgeny Vitishko uit Rusland, Moses Akatugba uit Nigeria en Lui Ping uit China. Met onze brieven proberen we moedige mensen die zich wereldwijd inzetten voor mensenrechten een steuntje in de rug te geven. Wil je meeschrijven, sluit je dan aan bij het PvdA-team in Amsterdam of bij één van de andere acties in het land.

Vandaag vindt ook de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede plaats aan Malala en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi. Een terecht eerbetoon voor twee heel verschillende mensen, maar met hetzelfde doel voor ogen: de strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs. Tussen het schrijven van brieven en de Kamerdebatten door zal ik proberen de ceremonie te volgen. Hopend op opnieuw een inspirerende speech.