Schoonmakers nu definitief in dienst

Schoonmakers nu definitief in dienst

Schoonmakers nu definitief in dienst

Door Albert de Vries op 6 februari 2015 Delen  

Goed en eerlijk werk, daar maakt de Partij van de Arbeid zich sterk voor. Het was ons daarom al langer een doorn in het oog dat schoonmakers niet gewoon in dienst waren van de ministeries waar ze voor werken, maar voor de laagste prijs werden ingehuurd via een extern bureau. Daarom hebben we in het regeerakkoord afspraken gemaakt en daarna vanuit de Tweede Kamer geknokt voor goede uitvoering van deze afspraak. En met succes: vandaag tekenen minister Asscher, minister Blok en de FNV de overeenkomst over het weer in dienst nemen van de schoonmakers.

Sinds 2010 voeren schoonmakers al actie om er weer bij te horen. Hun arbeidsvoorwaarden en zekerheden stonden onder druk omdat de schoonmaakbedrijfjes de laagste prijs wilden kunnen bieden. Dat gold voor hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar had ook vaak te maken met nul-urencontracten, oproepcontracten of zogenoemde pay-rollconstructies. Dat vonden wij onrechtvaardig. Schoonmakers hebben recht op nette arbeidsvoorwaarden en verdienen dezelfde behandeling als hun collega’s bij de overheid. Ze doen belangrijk werk dat gedaan moet worden en weer gezien mag worden.

De mensen die de gebouwen van de Rijksoverheid schoonmaken komen straks in dienst van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO), en worden rijksambtenaar. Zij worden daarmee echt collega’s van de mensen die ze iedere dag op hun werk tegenkomen. Schoonmakers horen er dus gewoon weer bij en gaan er daarnaast ook op vooruit. Zo krijgen ze voortaan reiskostenvergoeding, loondoorbetaling bij ziekte, en wordt het makkelijker om zorg en werk te combineren. Het kabinet besloot eerder al dat ook andere beroepen, zoals beveiligers en postbezorgers, weer in dienst komen van de overheid. Niet uitbesteden tegen de laagste prijs, maar inbesteden voor een fatsoenlijk loon.

Een laag loon en toenemende onzekerheid gaan nog veel te vaak hand in hand. Schoonmakers zijn onmisbaar voor iedere organisatie en het is daarom goed dat zij hiervoor beloond worden. Dankzij de afspraken die we met de VVD hebben kunnen maken in het regeerakkoord komt er nu meer zekerheid voor duizenden mensen die zich inzetten voor het functioneren van de Rijksoverheid. Ik hoop dat meer organisaties en bedrijven dit voorbeeld gaan volgen, en ook daar blijven we ons voor inzetten. Samen werken we aan een arbeidsmarkt waarin goed en eerlijk werk voorop staat.

Delen: