Schaf overdrachtsbelasting voor starters tijdelijk af

Schaf overdrachtsbelasting voor starters tijdelijk af

Door Jacques Monasch op 12 oktober 2011 Delen  

De PvdA wil dat iedereen een passende woning kan vinden en wil met slimme investeringen en belastingverlagingen de woningmarkt weer op gang brengen. Zo moet de overdrachtsbelasting voor starters tijdelijk worden afgeschaft. Dat staat in een plan voor de woningmarkt (pdf) dat ik vandaag presenteer. In dit plan staan starters en woningzoekers centraal.

We moeten alleenstaanden, starters en gezinnen snel aan een passende woning helpen. Bouwvakkers die met moeite het hoofd boven water houden moeten weer klussen krijgen. Het stoort me enorm dat huizenbezitters jarenlang met een onverkoopbaar huis zitten, omdat de regering het kopen van een huis onaantrekkelijk maakt. De huurmarkt zit klem. Minister Donner en De Jager besturen als een kip zonder kop en de maatregelen vliegen in het rond. Dat moet anders.

Allereerst moet er een nieuw budget komen voor startersleningen. Dat moet de aankoop van 15.000 extra woningen opleveren. Het beoogde resultaat is zo’n 50.00 tot 60.00 nieuwe verhuizingen. Ook moet de overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2012 naar 0% gebracht worden. De huurverhoging van 120 euro die dit kabinet invoert draaien we terug. Tegelijkertijd moet Nederland bij de Europese Commissie eisen dat sociale huurwoningen beschikbaar blijven voor inkomens boven de 33.000 euro.

Een ander onderdeel van het plan is dat alleenstaanden een verhuispremie krijgen als ze een eengezinswoning achterlaten. Het maximumbedrag voor de Nationale Hypotheekgarantie blijft €365.000, zodat middeninkomens in staat blijven huizen te kopen. Bij de hypotheekverstrekking moet ruimte komen voor maatwerk. Met een Stads- En Dorpsvernieuwingfonds investeert de PvdA in de leefbaarheid en bouw in dorpen en oude wijken. De BTW voor duurzame en energiebesparende verbouwingen moet naar 6%.

De voorgestelde maatregelen zijn de opmaat tot een Nationaal Woonakkoord. De PvdA wil dat iedereen een passende woning kan vinden. Ik hoop dat CDA en VVD afzien van niets doen en zich aansluiten bij dit plan, zodat er voor iedereen uitzicht is op een goede woning.

PvdA Monasch Plan Woningmarkt