Schaf langstudeerboete direct af

Schaf langstudeerboete direct af

Door Tanja Jadnanansing op 16 augustus 2012 Delen  

Mijn voorstel om de langstudeerboete op te schorten tot na de verkiezingen kon gisteren rekenen op een Kamermeerderheid. De Partij van de Arbeid roept de Kamer daarom terug van reces om met de staatssecretaris te debatteren over de studieboete. De staatssecretaris liet gisteravond weten de wens van de Kamer niet uit te voeren, waarna ik gelijk een debat heb aangevraagd. De langstudeerboete moet namelijk zo snel mogelijk van tafel.

Een maand geleden initieerde ik precies eenzelfde voorstel tot het opschorten van de langstudeerboete. Daar was toen geen meerderheid voor, omdat GroenLinks, D66 en het CDA de langstudeerboete toen nog steunden. Het CDA, dat de boete bedacht, is nu tegen. GroenLinks en D66 waren eerst tegen, steunden vervolgens de boete, en nu het campagnetijd is zijn ze ineens weer tegen. Het is soms moeilijk te volgen.

Inmiddels hebben GroenLinks, D66 en het CDA een draai gemaakt en steunen ze mijn streven om studenten te behoeden voor een boete van 3000 euro. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik hoop dat de partijen die mijn voorstel gisteren steunden ook in het debat gaan aandringen op afschaffing van de boete.

Ik wil koste wat het kost voorkomen dat studenten over twee weken een boete voor hun kiezen krijgen. In het aanstaande debat moeten we daarom met alle partijen tot overeenstemming komen over de financiële dekking. Alleen zo helpen we studenten uit de brand.