Schaf eigen bijdrage geboortezorg af

Schaf eigen bijdrage geboortezorg af

Door Agnes Wolbert op 19 september 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid wil de eigen bijdrage voor geboortezorg in het ziekenhuis afschaffen. Nu zorgt deze bijdrage ervoor dat vrouwen onnodig kiezen voor een ruggenprik om zo de eigen bijdrage te omzeilen. Ik vind dat vrouwen zelf de keuze moeten hebben of zij zich het prettigst voelen bij een bevalling thuis of in het ziekenhuis. Geld mag die keuze niet bepalen.

Voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak geldt in Nederland een eigen bijdrage van ongeveer 320 euro. Verloskundigen zien dat vooral vrouwen met een laag inkomen die liever in het ziekenhuis willen bevallen, steeds vaker voor een ruggenprik kiezen, omdat ze dan de eigen bijdrage niet hoeven te betalen. Dit terwijl een ruggenprik meer risico’s met zich mee brengt.

Het afschaffen van de eigen bijdrage voor geboortezorg is een win-winsituatie: vrouwen betalen geen eigen bijdrage meer voor de noodzakelijke geboortezorg, en er wordt geen onnodige verdoving meer gegeven aan vrouwen die dat eigenlijk niet willen. Daarmee voorkom je tegelijkertijd dure zorg.

Ik werk aan een initiatiefnota met een uitwerking van dit voorstel. Donderdag 3 oktober bespreken we geboortezorg in de Tweede Kamer. Ik ga me ook dan hard maken voor het afschaffen van deze eigen bijdrage.