Samenwerken

Samenwerken

Samenwerken
Foto Flickr / PvdA

Door Hans Spekman op 16 januari 2014 Delen  

Met een groot winterfestival in Utrecht trapt de Partij van de Arbeid zaterdag in Utrecht de campagne voor de gemeenteraads- en Europese verkiezingen af. Vooraf gaan we die dag met 250 mensen de Utrechtse wijken in om van bewoners te horen wat zij vinden van hun buurt en welke zaken beter aangepakt kunnen worden. Ik hoop dat velen van jullie zaterdag op het festival aanwezig zijn. Deze aftrap is een mooie samenwerking tussen de afdelingen en de landelijke PvdA.

Aan het woord samenwerking moest ik de afgelopen weken vaak denken. Deze campagne hebben we als slogan ‘Nederland sterker & socialer’, een Nederland van na de crisis. Maar deze crisis wordt niet opgelost als iedereen op zijn eigen stokpaardjes blijft rammen en geloof me, ik heb er veel. Weglopen van je verantwoordelijkheid levert nu eenmaal geen banen op, brengt noch je idealen dichterbij.

Maar ik moest er ook aan denken in een ander verband. Leven en laten leven, hebben we dat vermogen nog met elkaar? Kunnen we een ander nog ruimte geven voor de dingen die we zelf niet leuk vinden; of het nu om vuurwerk, de jaarlijkse kerstboomverbranding, motorcross of honden en katten in de stad gaat.

Kunnen de mensen die de ruimte krijgen er nog normaal mee omgaan, zodat ze het niet verpesten voor de anderen, zoals sommige supporters het door geweld ook verpesten voor de andere voetballiefhebbers? Willen we wonen in een land van de dictatuur van de meerderheid? Als een meerderheid ergens tegen is, wil ze het gelijk voor iedereen verbieden. Hoewel ik zelf soms ook dingen niet leuk vind van anderen, hoop ik dat ‘tolerantie’ en ‘samenwerken’ hoog in ons vaandel blijven staan.

In dit kleine, dichtbevolkte land moeten we het met elkaar zien te rooien. Geef elkaar zo nu en dan wat ruimte en spring bij als de ander hulp nodig heeft. Dat is niet alleen mijn nieuwjaarswens, maar ook bittere noodzaak.

Delen: