Een samenleving met vrijheid zonder zekerheid kent geen echte gelijkheid

Maidenspeech Gijs van Dijk

Een samenleving met vrijheid zonder zekerheid kent geen echte gelijkheid

Door Gijs van Dijk op 6 april 2017 Delen  

Ik moet een bekentenis doen. Ik ben van nature nogal ongehoorzaam. Ik heb mij nooit neergelegd bij onrecht. Als de een als minder gezien wordt dan de ander. Vroeger leverde mij dat nog wel eens een bloedneus op, als ik op het schoolplein als brugger voor de nog kleinere bruggers probeerde op te komen.

Met tijd kwam wijsheid en zag ik dat ik onrecht beter kon bestrijden door samen met mensen op te komen voor gelijke kansen

En dat heb ik gedaan, eerst in het onderwijs en daarna bij de FNV. Want iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen. Ik heb het zelf ook heel persoonlijk ervaren hoe belangrijk dat is. Wat er gebeurde toen in mijn gezin een inkomen volledig wegviel door ziekte, en er niets verzekerd was omdat het onbetaalbaar is voor ZZPérs om zich te verzekeren. Dan valt iedere basis, iedere vaste grond onder je weg. We hebben alleen de vrijheid om echt iets van ons leven te maken als we vaste grond onder de voeten hebben, als de basis zeker is. Dan hebben we de vrijheid om echt te zijn wie we zijn en ons ten volle te ontplooien. Maar die vaste grond is er voor teveel mensen niet.

Bekijk hier mijn maidenspeech.

Blijf op de hoogte over Veiligheid

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.