Samen werken aan betere werkomstandigheden

Samen werken aan betere werkomstandigheden

Door Hans Spekman op 29 april 2010 Delen  

De overheid moet er alles aan doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Vakbond FNV meldt dat elk jaar ruim 3000 mensen sterven als gevolg van slechte werkomstandigheden. Ik vind het te gek voor woorden dat er niets wordt gedaan terwijl we veel sterfgevallen kunnen voorkomen. Ik vraag me eerlijk gezegd af of de minister hier werk van gaat maken. Om hem bij de les te houden gaan Anja Timmer en ik Kamervragen stellen.

Werkgevers moeten alles in het werk stellen om het personeel een zo gezond mogelijke werkvloer aan te bieden. Maar ook voor de overheid zie ik een belangrijke taak als het gaat om duidelijke regels en controle. Ik kan me er dan ook goed in vinden als FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld zegt dat we ervoor moeten zorgen dat werkgevers de wet naleven. Het is dan wel noodzakelijk dat we goede afspraken maken en de regels duidelijk zijn. Daar heeft iedereen baat bij.

Er moet nog wel een hoop gebeuren. Zo constateert de FNV-bestuurder dat er te weinig onderzoeken en inspecteurs zijn. De onderzoeken die wel plaatsvinden voeren de inspecteurs met een beetje geluk eens in de dertig jaar uit, en als ze tekortkomingen constateren, zijn de boetes die ze mogen geven een lachertje voor de nalatige werkgever. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de papierwinkel die een inspecteur doorloopt voor die een boete mag uitschrijven.

We mogen de vakbonden niet aan hun lot overlaten. De overheid heeft een sturende en controlerende plicht als het gaat om (het verbeteren van) de werkomstandigheden. Op 12 mei vindt een algemeen overleg plaats over arbeidsomstandigheden. Anja Timmer en ik zullen de minister vriendelijk doch dringend verzoeken de antwoorden op onze Kamervragen nog vóór het overleg te geven. Dan kunnen we die kennis meenemen naar het overleg en pleiten voor duidelijke regels en goede afspraken. De PvdA zal haar steentje blijvend bijdragen om werknemers, vakbonden en werkgevers bij elkaar te brengen. Zo kunnen we samen werken aan betere werkomstandigheden.

Delen: