Salafisme versus vrijheid: hoe beschermen we onze rechtsstaat?

Salafisme versus vrijheid: hoe beschermen we onze rechtsstaat?

Salafisme versus vrijheid: hoe beschermen we onze rechtsstaat?

Door Lodewijk Asscher op 26 februari 2016 Delen  

Kinderen die leren om hun gezicht af te wenden als ze langs een kerk lopen. Kinderen die niet buiten spelen, plezier maken en leeftijdsgenootjes ontmoeten, maar lessen volgen in de streng salafistische leer. Nederlandse jongeren die worden onderwezen in onverdraagzaamheid, die horen dat ze de kuffar, de ongelovigen moeten verafschuwen. Dat verontrustende beeld schetste NRC Handelsblad eind vorig jaar in een artikel over een gesloten salafistische moskeegemeenschap in de Utrechtse wijk Overvecht.

Geloofsvrijheid is een van onze kernwaarden. Op medium.com heb ik donderdag een lang stuk gepubliceerd waarin ik betoog dat mensen in ons land dus mogen denken en geloven wat ze willen, ook als dat fundamentalistisch is. Dat verbieden we niet. Maar we maken ons wel zorgen over de verspreiding van een onverdraagzame ideologie.

Daarom brengen we de salafistische organisaties in kaart en zullen we hun gedrag, financiering en activiteiten in de gaten houden en ingrijpen waar nodig. Net zoals we dat bij andere organisaties, religieus of niet, zullen doen als individuele vrijheden in de knel dreigen te komen. Lees het hele stuk op Medium >