Rutte: ongeloofwaardige beloften

Rutte: ongeloofwaardige beloften

Door Henk Nijboer op 23 augustus 2012 Delen  

Gisteren beloofde Mark Rutte een lastenverlichting van 1.000 euro per werknemer. Dat doet sterk denken aan de vorige verkiezingen. Toen beloofde Rutte 7 miljard belastingverlaging. Niets bleek minder waar. In het gedoogakkoord bleef van de lastenverlichting niets over. Sterker, er werd getekend voor een stevige belastingverhoging van 13 miljard.

Maar dat is nog niet alles. Met de Kunduz-coalitie ging Rutte akkoord met een extra lastenverzwaring van 9 miljard! Dat is fors meer dan de 5 miljard lastenverlichting die hij nu belooft. En wat is deze belofte waard wanneer je als je aan de macht bent ervoor kiest de BTW te verhogen, de reiskostenaftrek te beperken en de inkomstenbelasting te verhogen? Met als resultaat 9 miljard belastingverhoging?

Eerder zagen we dit patroon bij het persoonsgebonden budget. Rutte noemde de afschaffing daarvan ondenkbaar. Het door Erica Terpstra ingevoerde pgb was, aldus Rutte, ‘een teken van beschaving’. Na de verkiezingen was hij zijn belofte ineens vergeten en hakte hij schaamteloos vrijwel het gehele pgb weg.

Het probleem van Rutte is dat hij wegduikt voor zijn keuzes. Lastenverplichting beloven, lastenverzwaring doen. Pgb zien als beschaving, maar die enkele maanden later afschaffen. Om nog maar te zwijgen over zijn het VVD-verhaal over Europa, waarbij de VVD liever tranentrekkende verhalen over antislipzolen vertelt in plaats van de financiële sector aan te pakken en de eurocrisis op te lossen.

Dat patroon moet op 12 september doorbroken worden. Het is tijd voor een geloofwaardige weg uit de crisis.

Delen: