Een klap in het gezicht van alle Nederlanders

Een klap in het gezicht van alle Nederlanders

Door Lodewijk Asscher op 29 november 2018 Delen  

Veel van wat mooi is aan Nederland betalen we met zijn allen.

We betalen onze belastingen maar daar staat tegenover dat er goede zorg, goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen zijn. Dat we samen zorgen voor veiligheid, voor goede wegen en treinen. Dat staat onder druk als mensen niet meer hun deel betalen.

Het is een klap in het gezicht van alle Nederlanders als de grootste bedrijven wel de hand ophouden bij de overheid, de deur plat lobbyen bij premier Rutte maar intussen geen of nauwelijks belasting betalen. Grootkapitaal wordt roofkapitaal.

Vandaag publiceert Trouw een artikel waaruit blijkt dat Shell 0 (nul!) euro winstbelasting betaalt.

Toen Unilever-baas Polman vorige week een kritische vraag kreeg over de lobby om de dividendbelasting af te schaffen ontstak hij in woede: jij leeft in een te klein land en je denkt te klein, werd de journalist toegevoegd. Vandaag publiceert Trouw een artikel waaruit blijkt dat Shell 0 (nul!) euro winstbelasting betaalt.

Dit is een directe ondermijning van de essentie van Nederland: eerlijk delen in een solidaire samenleving. De grote – ook multinationale bedrijven – zijn van grote betekenis voor ons land. Uitvindingen, werkgelegenheid investeringen in onderzoek en fabrieken.

Maar door het gedrag van deze allergrootste bedrijven worden de multinationals paria’s. Intussen willen ze aan de klimaattafel subsidie om iets minder te vervuilen, gaat het kabinet alsnog de winstbelasting verlagen met vier miljard en worden er koude krokodillentranen geweend dat het aanzien van multinationals zo verslechtert

Al komen er dagelijks geblindeerde busjes vol topmannen op de thee bij premier Rutte, hun probleem is niet het slechte imago van de multinationals maar het slechte gedrag.

Door het gedrag van deze allergrootste bedrijven worden de multinationals paria’s.

Het enige antwoord is een keiharde correctie op dit roofkapitalisme. Tijd dat bedrijven die het wel netjes doen zich uitspreken dat dit niet namens hen gebeurt. Belastingen betalen, vervuiling betalen, werknemers fatsoenlijk behandelen.

Met deze “slimme” constructies wordt geld gestolen van de samenleving. De overwerkte politieman, de leerkracht met stress, de verpleegkundige met te weinig tijd – wij allemaal betalen de rekening voor Shell en Unilever. En dat moet NU ophouden.

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte