Roep frauderende ondernemer halt toe

Roep frauderende ondernemer halt toe

Door Jeroen Recourt op 19 november 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid wil frauderende ondernemers de pas afsnijden. Doordat zij vrijwel ongestoord hun gang kunnen gaan, worden jaarlijks talloze kleine ondernemers gedupeerd. Om hier een einde aan te maken is er een zogeheten civiel bestuursverbod nodig. Met dit verbod wordt iemand die in het verleden heeft gesjoemeld met een BV geweigerd als hij een nieuwe bedrijf wil oprichten. Ik dring er dan ook bij de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op aan hier snel werk van te maken, zodat fraudeurs niet nog meer slachtoffers kunnen maken.

Het civiel bestuursverbod is echter pas effectief wanneer er een aandeelhouderregister komt, waarmee in kaart wordt gebracht welke persoon er achter een BV zit. Zolang dat niet bekend is haalt een verbod weinig uit. Bijvoorbeeld: meneer Jansen schrijft een BV in bij de Kamer van Koophandel. Heel vaak gaat het niet hierbij niet om meneer Jansen, maar is er sprake van een ‘constructie’ van BV’s waar uiteindelijk meneer Jansen achter blijkt te zitten. Het verbod alleen heeft dus niet zo veel zin als je niet weet hoe die constructie eruit ziet. Dat kun je alleen weten met ons register waarin de weg van BV naar eigenaar is neergelegd.

Door deze constructies bloot te leggen zien we welke ondernemers zich schuldig maken aan fraude en kunnen we voorkomen dat dergelijke fraudeurs in de toekomst meer financiële schade veroorzaken. Dat bespaart zowel de getroffen ondernemers als de gehele maatschappij een hoop ellende.