Rode ondernemer met een groen hart

Rode ondernemer met een groen hart

Door Jan Vos op 11 oktober 2012 Delen  

Nu ik in de Tweede Kamer zit wil ik werken aan een groener Nederland met meer economische en sociale dynamiek. We zullen hard moeten werken om ons land in deze spannende en snel veranderende wereld mooi te houden Ć©n nog verder te verbeteren. Een interview.

Wat doe jijzelf aan een groener Nederland?
Ik heb een OV-jaarkaart genomen en reis nu veel per trein, als fervent automobilist was dat best een stapje…

Je hebt gewerkt voor een New Media Company, New York. Wat kan Den Haag leren van New York? Lef, risico’s durven nemen en groot denken.

Wat wil je bereiken als Kamerlid?
Ik wil graag een groener Nederland met meer economische en sociale dynamiek. We hebben een lange geschiedenis van sociaal (en minder sociaal) ondernemerschap waardoor ons land één van de rijkste landen ter wereld is geworden. De verzorgingsstaat is mede daardoor mogelijk gemaakt. We zullen hard moeten werken om ons land in deze spannende en snel veranderende wereld mooi te houden én nog verder te verbeteren.

Wat is je beste eigenschap?
Luctor et emergo.

Wat kunnen anderen binnen de politiek van jou leren?
Ik begin net!

Wat wil je zelf graag leren als Kamerlid?
Alles.

Wie inspireert jou?
Benjamin Franklin: wetenschapper, uitvinder, uitgever, diplomaat en politicus. Uitvinder van onder andere de bliksemafleider en de bifocale bril. Hij was een ondernemer met een sociale missie, maar ook publicist en mede-schrijver van de Amerikaanse grondwet en van de Declaration of Independence. Franklin kon als geen ander vrijheid en gemeenschapsgevoel bij elkaar brengen. Lees bijvoorbeeld: Walter Isaacson: Benjamin Franklin, an American Life.

Waar word je blij van?
De zon!

Waar kan je je boos over maken?
Weinig eigenlijk….

Waarom past de portefeuille ‘Regionale Economie, Industriebeleid, Innovatie
Energie en Klimaat´ bij jou?

Omdat ik een rode ondernemer ben met een groen hart.

Beste tip ooit gekregen?
Aim high!

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Het begon in 1993, ik organiseerde toen een demonstratie waar 20.000 jongeren op afkwamen. Zelf was ik primair verantwoordelijk voor de contacten met de politie. De zaak liep gigantisch uit de hand en een aantal mensen belandde in het ziekenhuis. Kamervragen van Paul Rosenmoller en aansluitend een onderzoek van de Nationale Ombudsman en het Crisis Onderzoeksteam toonden aan dat de ‘driehoek’ van Den Haag -politie, justitie, burgemeester- fouten had gemaakt. Er was onevenredig veel geweld gebruikt. De schuldigen kregen een dauw. In die tijd trainde ik ook veel jongeren in dictaturen waar op iedere hoek van de straat een militair met een AK-47 stond. Met hen liep het regelmatig anders af. Ik besefte mij: een echte democratie is zeldzaam, daar moet je trots op zijn.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Met mijn dochter naar de dierentuin gaan. Of shoppen (ze is drie, maar het zit er al in).

Welke verandering mag, als het aan jou ligt, morgen al van start gaan?
Het nationale investeringsfonds voor het midden en kleinbedrijf (MKB)!

Wat moet zeker níet veranderen?
Het terugdringen van CO2 uitstoot. Onder meer door leveranciersverplichting kan de uitstoot beperkt worden. Een leveranciersverplichting is een systeem waarbij elektriciteitsleveranciers verplicht zijn om een minimaal percentage duurzame energie te leveren.

Wat maakt jou een PvdA’er in hart en nieren?
Rotterdam-Zuid, waar ik geboren ben. De Erasmus Universiteit, waar ik als eerste van mijn familie een universitaire graad kon behalen dankzij ons geweldige onderwijssysteem. En ten slotte natuurlijk de Tweede Kamer, waar ik in de voetsporen mag treden van illustere voormannen en –vrouwen.

Wat is je grootste motivatie om je in te zetten voor deze portefeuille?
Mijn dochter natuurlijk!

Wie ben je dankbaar?
Oh, beetje saai misschien, maar pa en ma hebben hun best gedaan en zichzelf aardig weg moeten cijferen…

Mooiste muziek?
Bløf met Aan De Kust en Alles Is Liefde.

Delen: