Religie mag nooit een dekmantel zijn

Religie mag nooit een dekmantel zijn

Foto Pixabay

Door Attje Kuiken op 9 februari 2018 Delen  

Het is misschien wel de verschrikkelijkste misdaad die je je kan voorstellen. Kindermisbruik. Voor het leed dat de slachtoffers en hun ouders wordt aangedaan zijn geen woorden te vinden. Als je zoiets verschrikkelijks hebt meegemaakt moet je er zeker van zijn dat je gehoord wordt en dat de daders worden vervolgd.

Gisteren werd bekend dat Jehovah’s Getuigen Nederland jarenlang verslagen van beschuldigingen van seksueel kindermisbruik heeft achtergehouden. Gevallen van kindermisbruik werden intern afgedaan, met behulp van eigen religieuze rechtbanken. Hoogste straf: uitsluiting uit de kerk. Slachtoffers werden onder druk gezet om niet naar de politie te stappen.

Misdrijven moeten niet via een eigen religeuze rechtbank worden afgedaan, dat past niet in onze rechtstaat.

Dit is gewoon ontzettend fout. Een religie mag nooit als dekmantel voor criminele activiteiten gebruikt worden. Misdrijven moeten niet via een eigen religeuze rechtbank worden afgedaan, dat past niet in onze rechtstaat. Of het nou Shariarechtbanken of Jehova-rechtbanken zijn. En helemaal niet bij een vergrijp zo ernstig als kindermisbruik. De daders moeten zich voor een Nederlandse rechter verantwoorden. Alleen dan kunnen de slachtoffers enige genoegdoening krijgen.

De minister moet nu optreden en het OM de opdracht geven in te grijpen

Nu de misstanden bekend zijn vrezen de slachtoffers dat Jehovah’s Getuigen Nederland de bewijzen vernietigt. Dat moeten we niet laten gebeuren. De minister moet nu optreden en het OM de opdracht geven in te grijpen, voordat het bewijs vernietigd wordt. Met dat bewijs kunnen de daders vervolgd worden. Daar hebben de slachtoffers recht op.

word lid

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid

Blijf op de hoogte over Veiligheid

OntvangĀ ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.