Reken af met misstanden vleessector

Reken af met misstanden vleessector

Door Tjeerd van Dekken op 5 september 2013 Delen  

De afgelopen dagen stapelden de berichten over misstanden in de vleesindustrie zich op: vlees verlaat slachthuizen met de Ecoli-bacterie, er wordt gesjoemeld met het Beter Leven-keurmerk en de controle op dierenwelzijn in slachthuizen faalt jammerlijk. De PvdA is geschrokken van deze misstanden en eist een stevige aanpak. Voor ons staat de volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn voorop. Het is tijd om af te rekenen met de misstanden in de vleessector.

Mensen moeten de zekerheid hebben dat hun voedsel veilig is en dat de informatie op de verpakking klopt. De vleessector dient dit zelf ook in te zien, anders zullen steeds meer consumenten afhaken en zal het vertrouwen in de kwaliteit van het Nederlandse vlees (export is heel belangrijk voor de sector) in het buitenland afnemen. Daarnaast moet de overheid ook zelf zorgen voor adequaat toezicht.

Staatssecretaris Dijksma kondigde deze week aan met verregaande maatregelen te komen om het toezicht en de controle op slachterijen te verbeteren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt meer controleurs en als er misstanden worden geconstateerd krijgt de slachterij een hoge boete of wordt het bedrijf direct stilgelegd. Intimidatie van controleurs door de slachthuizen wordt onderkend en hard aangepakt. Ook komt er meer aandacht voor het verbeteren van het dierenwelzijn in slachthuizen.

De PvdA steunt de maatregelen van de staatssecretaris en we zijn blij dat er nu na jaren eindelijk concrete, harde maatregelen worden genomen om een einde te maken aan het gesjoemel met vlees, en om het dierenwelzijn te verbeteren. We willen hierover zo snel mogelijk met de staatssecretaris in debat om de voorgenomen maatregelen snel in werking te laten treden.