Deeltijd-WW blijft gelukkig op de plank

Deeltijd-WW blijft gelukkig op de plank

Door Roos Vermeij op 9 december 2010 Delen  

De PvdA heeft met succes ervoor gepleit de regeling deeltijd-WW ‘op de plank’ beschikbaar te houden voor sectoren en bedrijven die last hebben van een crisis. Ik heb dat voorgesteld tijdens het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week, aangezien de tijdelijke regeling binnenkort zou aflopen. De minister was dat gelukkig met mij eens; ook in de toekomst kunnen we dus rekenen op een regeling om aan het werk te blijven als het onverhoopt erg tegenzit.

We zien helaas, ook nu nog, dat sectoren als de bouw de klap eigenlijk nog moeten krijgen. Het blijft, ook in de toekomst, nuttig om een regeling op de plank te hebben die ingezet kan worden voor het behoud van vakkrachten.

De deeltijd-WW is één van de grote successen van de crisisaanpak van het vorige kabinet. Dankzij de inzet van de PvdA kwam er een regeling waarmee bedrijven die door de crisis in de problemen kwamen, hun personeel makkelijker in dienst kon houden. Door deze vakmensen tijdelijk voor de helft van hun werktijd in de WW te laten stromen, hoefden ze niet ontslagen te worden.

Gunstig voor de werknemers, want ze hoefden niet op zoek naar werk of in de uitkering. Gunstig voor de werkgevers, want ze hoefden de mensen met kennis en ervaring in hun bedrijf niet weg te sturen.

Dat maakt ook dat deze bedrijven makkelijker van de economische klap kunnen herstellen. Het was ook gunstig voor de overheid, want doordat deze mensen aan het werk bleven hoefden ze niet in de WW of de WWB.

Delen: