PvdA: kabinet moet uiterste poging doen om NedCar te redden

PvdA: kabinet moet uiterste poging doen om NedCar te redden

Door Pauline Smeets op 14 februari 2012 Delen  

Na jaren van onzekerheid dreigt, ruim vijfenveertig jaar nadat de eerste DAF 44 er van de band rolde, de autofabriek in Born haar deuren te moeten sluiten. Mitsubishi ziet geen toekomst meer in de autoproductie van NedCar. De Partij van de Arbeid wil dat er een uiterste inspanning wordt geleverd om de autofabriek in Born open te houden, en te voorkomen dat 1500 mensen hun baan verliezen. We hebben eerder laten zien dat het kan.

Update: Vorige week sprak Job Cohen de stakende medewerkers van NedCar toe. Woensdag 15 februari komen de medewerkers van Nedcar naar Den Haag om actie te voeren. De PvdA, met onder andere Job Cohen, is er bij.

Allereerst in 1991. Ook toen dreigde de autoproductie in Born verloren te gaan door toenemende goedkope concurrentie uit Azië. Toen bundelden de overheid en het bedrijfsleven hun krachten en realiseerden een succesvolle fabriek.

De tweede keer was in 2009. NedCar dreigde door de crisis om te vallen maar een faillissement en 500 ontslagen werden voorkomen door de succesvolle invoering van de deeltijd-ww door het kabinet met de PvdA.

Het is nu aan het kabinet om te laten zien dat ook zij die creativiteit weet aan te boren. Krachten moeten worden gebundeld om te voorkomen dat 1500 gezinnen de dupe worden van de crisis. In eerste instantie door een nieuwe partij te vinden die de fabriek wil openhouden, anders door te zorgen voor nieuw banen in de Limburgse maakindustrie.

Mocht er echt geen alternatief gevonden kunnen worden dan wil de PvdA een goed sociaal plan waaraan ook Mitsubishi meebetaalt. De medewerkers van NedCar en de economie in Limburg verdienen onze steun!

Delen: