Red de persvrijheid in Turkije

Red de persvrijheid in Turkije

Red de persvrijheid in Turkije
Foto / PixaBay

Door Marit Maij op 30 januari 2016 Delen  

Opnieuw een zorgelijk bericht over de persvrijheid in kandidaat EU-lidstaat Turkije. Tegen twee journalisten van de onafhankelijke krant Cumhurriyet is door de Turkse justitie een levenslange gevangenisstraf geƫist. De PvdA is geschokt en heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Koenders. Wij willen dat hij dit in de EU aan de orde stelt en de Turkse ambassadeur om opheldering vraagt.

Het aantal incidenten met acties gericht tegen Turkse journalisten is buitengewoon zorgelijk. Het leven voor de Turkse media is onder de leiding van premier Erdogan gevaarlijk geworden. Wie kritisch en onafhankelijk bericht over de overheid, dreigt slachtoffer te worden van intimidatie, bedreiging, arrestatie en vervolging. Een eis van levenslang voor de hoofdredacteur en een verslaggever van Cumhurriyet is een nieuw dieptepunt. Er wordt gesproken van een ‘poging tot onderwerping van de regering’. Voor een Europese kandidaat-lidstaat is het onbestaanbaar dat op die manier met journalisten wordt omgegaan.

In onze Kamervragen heeft de PvdA gevraagd naar een overzicht van de incidenten in Turkije met opgepakte en vervolgde journalisten. Het is aan Nederland en aan de EU om Turkije te wijzen op fundamentele mensenrechten, het recht op persvrijheid en op een eerlijk proces. Helaas is de ontwikkeling in Turkije op deze punten de laatste jaren geen hoopvolle ontwikkeling. De Europese Commissie constateerde eind vorig jaar in een voortgangsrapport al een negatieve trend in Turkije omtrent de rechtsstaat en fundamentele rechten. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid liggen onder vuur. Het is mede aan EU voorzitter Nederland en de EU om met diplomatieke druk dit proces dringend een halt toe te roepen.