Rechtse partijen zaaien twijfel over onafhankelijkheid wetenschap

Rechtse partijen zaaien twijfel over onafhankelijkheid wetenschap

Door Mei Li Vos op 9 februari 2017 Delen  

Deze week namen de rechtse partijen in de Tweede Kamer een motie aan die de wetenschap in twijfel trekt.

Een absurde motie, en een gevaarlijk ontwikkeling bovendien.  Het is een motie van VVD Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg, die oproept om te onderzoeken of er sprake is van zelfcensuur in de wetenschap. Het lijkt een hele normale motie. Maar zo onschuldig is die motie niet. Uit een debat eerder en interviews in ScienceGuide wordt duidelijk wat Duisenberg echt vindt. Hij vindt de wetenschap te links, en zegt in feite dat veel wetenschappelijk onderzoek maar een mening is. Een soort gedachtepolitie richting wetenschappers dus. Absurd en gevaarlijk.

De wetenschap in twijfel trekken is spelen met vuur. Dat is precies wat Trump, maar vooral zijn stafchef Steve Bannon aan het doen zijn. Door systematisch feiten in twijfel te trekken scheppen ze bewust verwarring en chaos. Denk bijvoorbeeld aan wat Trump afgelopen dagen suggereerde: dat er bewust niet wordt gesproken over allerlei islamitisch-terroristische aanslagen. Zo creëer je angst. Zo creëer je chaos. Zo creëer je voor jezelf alle ruimte om ongecontroleerd de macht te pakken. Als je dan ook nog de rechterlijke macht in twijfel trekt kan je met succes de trias politica, de scheiding der machten, om zeep helpen. Zo baan je het pad voor een dictatuur.

Overdrijf ik? Nee.

Ik waarschuw alleen voor moties die suggereren dat onze wetenschappers te links zijn en maar meningen verkondigen. Ik waarschuw voor politici die willen ingrijpen in de wetenschap. En ik ben verbaasd dat een partij als het CDA, toch ook hofleverancier van eminente wetenschappers als Ernst Hirsch Ballin en Wim van de Donk voor deze motie stemde. Misschien ben ik minder verbaasd dat ook de mannen van DENK voor deze motie stemden. We wisten al eerder dat ze journalisten wantrouwen.

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.