Economie niet kapot bezuinigen

Economie niet kapot bezuinigen

Door Jeroen Dijsselbloem op 1 maart 2012 Delen  

De conceptcijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat de Nederlandse economie in heel zwaar weer terecht is gekomen. Het financieel-economisch beleid van het kabinet is failliet. Het vaste recept van het kabinet, keihard bezuinigen, blijkt een giftige cocktail te zijn, waarmee de recessie is aangejaagd en het financieringstekort nog verder oploopt. Hard bezuinigen schaadt de economie. Het roer moet dus om.

De nu ontstane situatie vraagt een verstandige aanpak. Een verstandig pakket van hervormingen die te lang zijn uitgesteld, zoals voor de woningmarkt. Van bezuinigingen waarbij de economie zo veel mogelijk wordt ontzien en waarmee de rekening eerlijk wordt verdeeld. Dat betekent dat we ons houden aan de Europese afspraken om toe te werken naar een sluitende begroting maar dat we niet in 1 jaar tijd de Nederlandse economie kapot gaan bezuinigen.

De gevolgen van het kabinetsbeleid zijn nu zichtbaar. De werkloosheid loopt heel snel op. Koopkracht gaat dit jaar hard onderuit. Het vertrouwen in de economie van burgers en bedrijven is weg geslagen. Het is nu zaak het vertrouwen te herstellen en de economie weer aan de praat te krijgen. Economische groei is cruciaal voor werkgelegenheid en voor de schatkist.