Verbeterslag zorg verwarde mensen vereist

Verbeterslag zorg verwarde mensen vereist

Door Lea Bouwmeester op 29 februari 2012 Delen  

De PvdA eist van de minister van Volksgezondheid dat de zorg aan verwarde mensen wordt verbeterd. Aanleiding is het bericht dat de verdachte van de moord op een 15-jarig meisje uit Nootdorp geholpen had willen worden aan zijn agressie. Het is het zoveelste voorbeeld van iemand die verward is en hulp zoekt, maar die niet krijgt. Iedereen weet van de problemen en toch gaat het mis.

Verwarde mensen moeten in beeld blijven. Ik pleit voor een meldpunt vanuit de zorg, een soort 112 voor psychische noodsituaties. Waar de verwarde mensen zelf, of buitenstaanders die problemen signaleren aan de bel kunnen trekken. En daarop moet dan meteen actie worden ondernomen.

Ook een laagdrempeliger inloop bij zorginstelling GGZ, medewerkers vaker het veld in sturen en het vergroten van de alertheid van de bevolking zijn voorbeelden van hoe het beter kan.

Bestuurders in de zorg moeten de keiharde opdracht krijgen zich weer op hun kerntaak te richten, in plaats van zich bezig te houden met fusies en groei. Zorg voor deze verwarde mensen is zorg voor veiligheid.

Eigen bijdrage
De geplande eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is de PvdA een doorn in het oog. Een eigen bijdrage is een grote belemmering voor mensen om zorg te krijgen. Staatssecretaris Teeven heeft dat aan de PvdA toegegeven in debat en op BNR Nieuwsradio. Hij erkent het risico op gevaarlijke situaties als verwarde mensen niet tijdig hulp krijgen. Helaas interesseert dat minister Schippers van Volksgezondheid schijnbaar niet. Die wil bezuinigen en dit risico bewust nemen, gaf ze dinsdag tijdens het Vragenuur aan.

Ik vraag mij af hoeveel ongelukken er moeten gebeuren voordat het kabinet de eigen bijdrage in de GGZ van tafel haalt. De PvdA blijft strijden tegen deze ongezonde en onveilige maatregel.