Ratificatie VN-verdrag voor mensen met een handicap een stuk dichterbij

Ratificatie VN-verdrag voor mensen met een handicap een stuk dichterbij

Door Otwin van Dijk op 29 november 2013 Delen  

Vandaag is het voorstel om het VN-verdrag voor rechten voor mensen met een beperking te ratificeren door staatssecretaris Van Rijn aan de ministerraad voorgelegd. Eindelijk! De PvdA heeft daar lang voor gepleit. Ik vind het hoog tijd dat Nederland dit verdrag ratificeert. Het is de bevestiging dat iedereen er in Nederland bij hoort.

 

Onze samenleving moet toegankelijk zijn voor iedereen. Met of zonder beperking. Hier zijn nog aardig wat stappen in te zetten. Mensen met een beperking moeten zoveel mogelijk mee kunnen doen. Onderwijs volgen als je jong bent. Werken (als dat kan) om je eigen boterham te verdienen. Eropuit gaan als je ouder bent en wat slechter ter been bent geworden om zo ook eenzaamheid te voorkomen. Maar dan moet je bijvoorbeeld wel met het openbaar vervoer kunnen en openbare gebouwen binnen kunnen komen. Daar valt nog wel het een en ander te verbeteren.

Als Kamerlid in een rolstoel heb ik ervaren dat toegankelijkheid niet altijd even vanzelfsprekend is. De vergaderzaal in de Tweede Kamer was bijvoorbeeld niet genoeg aangepast. Ik kon niet achter het spreekgestoelte, omdat deze niet ver genoeg naar beneden kon. Dan zou je me wel horen, maar niet zien. Dat is nu opgelost. Bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid kon ik spreken vanaf dezelfde plek als alle andere Kamerleden. Gewoon door praktisch aan te pakken en op te lossen.

Ik geloof sterk in hele praktische stappen. Diverse goede voorbeelden laten zien dat dat kan. Een aantal jaren geleden is er door toenmalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker een initiatief gestart onder de naam ‘Alles Toegankelijk’. Een landelijk samenwerkingsverband van patiënt-organisaties en ondernemingsverenigingen. Ik ben daar jaren voorzitter van geweest. De ambitie is om Nederland op een praktische manier toegankelijker te maken. Door goede voorbeelden uit te wisselen.

Het ratificeren van het VN-verdrag voor rechten voor mensen met een beperking helpt daar bij. Het voorstel om te ratificeren gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State, daarna is het aan de Tweede en Eerste Kamer. Het is goed dat het kabinet hierin nu een belangrijke stap zet. Laat dit een mooie aanmoediging zijn om werk te maken van een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking een volwaardige plek hebben. Dat vraagt wat van de overheid, maar ook van de samenleving, bedrijven en mensen met een handicap zélf.