PvdA zeer bezorgd over situatie Oost-Congo

PvdA zeer bezorgd over situatie Oost-Congo

Door Marit Maij op 21 november 2012 Delen  

Samen met Desirée Bonis heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking opgeroepen helderheid te verschaffen over de situatie in de regio Oost-Congo. De Partij van de Arbeid is bezorgd over de humanitaire situatie die in de conflictregio is ontstaan nu het rebellenleger M23 de aanval heeft ingezet en de stad Goma lijkt te hebben ingenomen.

Ik roep de minister voor Ontwikkelingssamenwerking op om ruimhartig te zijn. De humanitaire nood is ongekend. Deze mensen in Oost-Congo hebben al ruim een decennium geen rust kunnen ervaren om voor zichzelf, hun kinderen en ouderen te kunnen zorgen.

De PvdA wil weten hoe de Nederlandse regering de situatie in Oost-Congo en in Goma beoordeelt en welke noodhulpacties Nederland onderneemt, ook in VN-verband. Daarnaast wil de PvdA weten welke druk het conflict legt op de omringende landen en welke rol de VN en vredesmacht MONUSCO spelen.

Ook over de vraag wat Nederland hiertegen onderneemt is nog onduidelijkheid. Tot slot vraagt de PvdA om een inschatting van de M23 en andere rebellengroepen in Oost-Congo en welke steun zij ontvangen vanuit de Democratische Republiek Congo en Rwanda.