PvdA wil meer banen

PvdA wil meer banen

Door Henk Nijboer op 16 oktober 2014 Delen  

Het gaat stap voor stap beter met Nederland. Vandaag werd duidelijk dat de werkloosheid voor de vijfde maand op rij daalt, de afgelopen maanden maar liefst met bijna 400 personen per dag. Dat is de sterkste daling van de werkloosheid sinds het begin van de crisis in 2008.

Dat is goed nieuws, maar geen enkele reden om tevreden achterover te leunen. Het terugdringen van de hoge werkloosheid is en blijft onze belangrijkste opdracht.

Al langere tijd zien we dat het steeds iets beter gaat. Dat komt doordat er eindelijk duidelijkheid is over de hypotheekrenteaftrek. Daardoor trekt de huizenmarkt weer aan. Door afschaf van de nullijn voor leraren, verpleegkundigen en militairen, zien we de koopkracht weer stijgen. Dat is ook goed voor het MKB. Door investeringen in duurzaamheid en het onderwijs zien we meer vacatures in de energiesector, bij scholen en in de bouw.

Dat is goed nieuws, maar geen enkele reden om tevreden achterover te leunen. Het terugdringen van de hoge werkloosheid is en blijft onze belangrijkste opdracht. Voor heel veel mensen is de crisis nog lang niet voorbij. De PvdA wil dat iedereen gaat merken dat het weer beter gaat met Nederland.

Daarom vragen wij het kabinet om alles op alles te zetten voor meer banen. Dat is de hoofdopdracht voor dit kabinet en deze coalitie. Bij de herziening van het belastingstelsel staat die opdracht voor de PvdA centraal. Dit is niet het moment om het broze herstel de kop in te drukken met extra bezuinigingen op de zorg of op de inkomens van mensen. Dit is het moment om te kiezen voor een rechtvaardiger stelsel dat zorgt voor extra banen. Een stelsel waar schoonmakers, bouwvakkers en mensen die werken in de thuiszorg weer gewoon in loondienst kunnen met een fatsoenlijk arbeidscontract. Een rechtvaardiger stelsel met minder belasting op werk waar het aantrekkelijker wordt om mensen in dienst te nemen, met een ‘fair share’ van bedrijven en vermogenden, met vergroening en vereenvoudiging. Daar gaat de PvdA zich keihard voor inzetten.