PvdA wil winkelleegstand in binnenstad tegengaan

PvdA wil winkelleegstand in binnenstad tegengaan

Door Albert de Vries op 4 juni 2013 Delen  

Winkelleegstand in binnensteden moet worden tegengegaan. De Partij van de Arbeid wil dat provincies samen met gemeenten een plan van aanpak hiervoor maken. In veel provincies verrijzen nieuwe winkelcentra terwijl in de binnensteden steeds meer winkels leeg staan. Leegstand in de binnenstad zorgt voor verloedering. Laten we het geld dat nu wordt gebruikt voor nieuwbouw, investeren in een kwaliteitsimpuls voor binnensteden.

Vooral in krimpregio’s loopt het aantal winkels terug door een afnemende bevolking en de economische crisis. Maar ook in de rest van Nederland zal de omvang van de detailhandelssector kleiner worden, door internet, digitalisering en wijzigingen in het koopgedrag. De winkelleegstand bedraagt nu al ca 13%. Vrijdag was ik in Winschoten. Daar is de situatie inmiddels dramatisch. Dit beeld dreigt voor veel meer binnensteden. Lang niet alle gemeenten onderkennen nog de urgentie om het roer om te gooien.

Ondanks de krimp zetten veel gemeenten in op voor forse uitbreidingen, veelal aan de rand van steden. Zoals in Steenwijk (hypermarkt), Almelo (Stadion Heracles), Arnhem (herbestemming Rijnhal), Zaanstad (Zuiderhout) en Terneuzen (skihal). De leegstand in binnensteden die hier het gevolg van is zorgt vaak voor problemen met zowel de leefbaarheid als de veiligheid.